Dunaharaszti felkészült a téli útviszonyokra

//Berényi Attila
havazas_dh_meteor_dho_20210114

Dunaharaszti, Temető utca 2021.01.14. reggelén. fotó: dho

Tavaly télen alig volt szükség a város útjainak síkosságmentesítésére, idén talán más lesz a helyzet. Hogy miként készült fel a város erre a feladatra, erről kérdeztük a munkáért felelős Hidrográd Kft-t.

Gépi és kézi síkosságmentesítéssel takarítják el a havat Dunaharaszti útjairól a Hidrográd Kft. munkatársai. Előbbi a sószórást és adott esetben a hótolást jelenti, mondta el szerkesztőségünknek Seres Kata a cég irodavezetője. 4 sószóró gép áll a cég rendelkezésére, valamint 5 darab hótoló berendezés. Mindezekhez természetesen külön gépkezelők dukálnak. A csapatok feladata a közintézmények járdáinak, a város útjainak sikosságmentesítése.

Dunaharasztit négy részre osztották síkosságmentesítés szempontjából. Minden területen egy-egy hatfős brigád teljesít szolgálatot. Nekik a hóesés megkezdésétől számított egy órán belül rendelkezésre kell állniuk. Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy egy órán belül eltűnik a hó, hanem ennyi idő kell az ügyeletben lévők beérkezéséhez, a gépek útra bocsátásához.

Fontos tudni, hogy nem mindenhová érnek oda a cég emberei azonnal, és ha hullik a hó, akkor a már letakarított felület újra havassá válik, emelte ki a Haraszti Aktuális decemberi számának nyilatkozva dr. Szalay László polgármester.

A Hidrográd Kft. munkavállalói több településről érkeznek a városba hóhelyzet esetén. Ugyanis itt nehéz találni erre a fizikai munkára embert. Egyébként van egy úgynevezett hóügyelete is a városnak, amely riasztja a csapatokat, ha az szükséges.

Lényeges még, hogy a város főközlekedési útjai, így a Némedi út, Dózsa György út, Fő út, a Magyar Közút kezelésében vannak, így annak hóeltakarítása, síkosságmentesítése az adott cég feladata.

A síkosságmentesítésre a Hidrográd Kft. útszóró sót, homokot és csúszásmentesítő keveréket használ. Előbbi nem maró hatású, hanem csökkenti a víz fagyáspontját, így tudja megolvasztani a havat. A felhasznált anyagok mennyisége nagyban függ az időjárástól. Erre az esztendőre 100 tonnát halmoztak fel, ez elvileg elegendő egy átlagos létre.

A Dunaharasztiaknak tudniuk kell azt is, hogy a saját ingatlanukhoz tartozó járdaszakasz hó és síkosságmentesítése az ott élők feladata, azt nem fogja elvégezni helyettük senki. Persze, ha a szomszédban idős ember lakik, akkor illendő besegíteni ebben.

(dho)