Kérdéses, hogy az idén lesz-e koripálya Dunaharasztin

//Tóth Gábor
Nagyon népszerű volt a dunaharaszti koripálya - 2021 decembere. fotó: dho
Ezekben a hetekben minden önkormányzat a költségcsökkentésen dolgozik. Hogy jól csinálják-e azt az állam is ellenőrzi. Dunaharaszti is most készíti elő jövő évi költségvetését és az idei keretbe is bele kell férni. Nem tudni, lesz-e idén koripálya és karácsonyi díszkivilágítás.

A jelentősen megugró energiaárak, az infláció és a háború okozta gazdasági válság együttesen olyan költségnövelő hatással bírnak, amelyek a jó anyagi helyzetű településeket is nehéz helyzetbe hozzák. Dunaharaszti vezetése már korábban kénytelen volt elfogadni, hogy az energiahordozókat a korábbi ár tízszereséért tudja beszerezni. Az önkormányzati intézmények nem élhetnek ugyanis a lakossági gáz- és elektromos áram árakkal, hanem piaci árakat kell fizetniük.

A már hagyományos ünnepi jégpálya, amelyet nagyon sokan kedvelnek Dunaharasztin, évente alapvetően 20 millió forintba kerül a városnak. Ezt a piactéren szokták felállítani. A létesítmény energiaigénye óriási, hiszen rengeteg áramot használnak fel a jég hízlalására, fenntartására, javítására. Jelen energiaárak mellett 50-60 millió forint lenne az a költség, amit a jégpályára ki kellene fizetnie a városnak – mondta el a Haraszti Aktuálisnak nyilatkozva dr. Szalay László polgármester. A városvezető hangsúlyozta, hogy végleges döntés még nincs az ügyben, és az is kérdéses, hogy lesz-e karácsonyi díszkivilágítás a városban. Az idei év és a jövő évi költségvetési tervezet számait figyelembe véve mérlegelik majd, hogy bevállalják-e ezek közül bármelyik tételt. Döntés még nincs, de hamarosan várható.

Alább megtekintheti a Haraszti Aktuális novemberi számát, amelyből a koripálya mellett sok, a város érintő kérdésre választ kaphat.

(dho)