Ventona: az önkormányzat a helyzet rendezését várja el

//Berényi Attila
busz-paradicsomsziget_ventona02_dho_20221003

Az első iskolabusz a Paradicsomszigeten. fotó: dho

Október 1-től megváltozott a Dunaharaszti buszközlekedését biztosító Ventona Trans Kft. menetrendje. A módosítással kapcsolatban rengeteg panasz futott be szerkesztőségünkbe, és az önkormányzathoz is. Közben ma (2022.10.03.) elindult a paradicsomsziget iskolabusz szolgáltatás.

Lassú és elégtelen tájékoztatásra panaszkodtak olvasóink a Ventona Trans október elsejei menetrendváltozásával kapcsolatban. Ugyanis egy nappal korábban, azaz szeptember 30-án derült ki, hogy másnap módosul a buszok rendje. Erről szerkesztőségünk azonnal beszámolt, amikor az információhoz jutottunk.

Október 1-től változik a Ventona menetrendje

Az új menetrend egyébként a város honlapjára került fel, jelen cikkünk közlésekor a Ventona saját oldalán még csupán a 2020. szeptember 01-től érvényes, de mára hatályát vesztett menetrend érhető el.

Sokan kifogásolták, hogy az új menetrend a Bezerédi lakóparki járatokat jelentősen visszavette, a cég részéről külön értesítés erről nem született.

Kiss Gergely, Dunaharaszti Város jegyzője szerkesztőségünket úgy tájékoztatta, hogy a problémák miatt azonnal megkezdték az egyeztetést a közszolgáltatást szerződéses formában biztosító Ventona Trans Kft-vel, ez azt jelenti, hogy már a hétvégén is történtek lépések, valamint a cégvezetőt egyeztetésre hívták a városházára. Az itt született döntésekről a város hamarosan tájékoztatást ad közre, amelyet természetesen a dunaharasztionline.hu is megjelentet.  A jegyző e-mail címére beérkezett panaszok mindegyikére reagál a város.

UPDATE:
A Ventona Trans kft-t e-mailban sikerült elérnünk. Kérdésünkre, miszerint mely telefonszámon érhetik el az utasok a céget, azt közölték, hogy az  office@ventonatrans.hu elektronikus levelezési címen kell őket keresni.

Álláspontjuk szerint az Önkormányzat hatásköre a menetrend nyilvánosság felé való közlése, de a Ventona honlapján és az autóbuszvezetőknél érhető el az új menetrend. Bár a következő válasz ennek némileg ellentmond. Abból ugyanis kiderül, hogy a Ventona honlapján jelenleg csak a 2022. szeptember 1.-től érvényes, már nem hatályos menetrend érhető el. A cég szerint azért, mert az oldalt karbantartják, és ez után frissítik.

A Bezerédi-lakóparkban közlekedő buszok mennyiségének mérséklésére az alábbi választ kaptuk:

„A menetrend engedélyeztetése az önkormányzattól függ, jelen pillanatban gépkocsivezető hiány miatt csökkent, amit mi már hónapok óta jeleztük az Önkormányzatnak. Az Önkormányzat az utolsó pillanatban hagyta jóvá a menetrendet, amely most is változás alatt van.”

Álláspontjuk szerint az utastájékoztatást is az Önkormányzat kezeli, fejlesztése pályázatól függ. A Ventona Trans kft 2023. végéig nem tervezi a buszok cseréjét, és akkor is az új pályázatoktól teszik azt függővé.

Leszögezték, hogy országosan hirdetnek buszvezetői állásokat, mert gépkocsivezető hiány van.

Az első felszállók a Paradicsomszigeten az iskolai buszjáratra. fotó: dho

Közben elindult a Paradicsomszigetet is érintő iskolabusz szolgáltatás is. A szokásoknak megfelelően továbbra is két jármű szállítja a gyerekeket a suliba: a nagyobb busz járja a szokásos iskolakört, míg a kisebbik tesz kitérőt a Paradicsomszigetre. Mivel a rendszer új, így finomítások elképzelhetőek a tapasztalatok figyelembevételével.

(dho)