Új úttal csökkentenék az 51-es környéki dugókat Dunaharasztin

//Berényi Attila
terkep-blathy-otto-folytatasa_OSM_dho_20220927

Szaggatott vonallal a fejlesztendő út. grafika: dho, térkép: OSM

Szeptember elején vezette be a Magyar Közút Zrt. azt az új forgalmi rendet, amelyben az 51-es úton a forgalommal szemben vezeti egy szakaszon Volánbuszokat. A tömegközlekedési eszközöket a Némedi útra, onnan pedig a Jedlik Ányos útra terelik. A cél a menetidő csökkentése lett volna, de úgy tűnik dugók alakulnak ki emiatt is a környéken. Dunaharaszti most egy új úttal mérsékelné a tumultust.

A Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése miatt már egy ideje áll a vonatforgalom. Az innen kiszoruló utazóközönség egy részét veszi át a Volán, de nem vonatpótló járatokkal. A buszok rávezetése Dunaharasztin a Jedlik Ányos utcára – ahogyan az előre látható volt – torlódásokat okozott.

Csak kísérleti jelleggel terelik a Jedlik Ányos utcára a buszokat Harasztin

Sokan használták eddig is menekülőútként a Bláthy Ottó utca folytatásában található földutat. Most ezt a szakaszt fogják stabilizálni, azaz olyan négyévszakos burkolatot kap, amely lehetővé teszik, hogy normálisan lehessen közlekedni rajta. Ennek eredményeként az Északi Iparterületre érkezők és a Gábor Áron utcai körforgalomra felhajtók kapnak alternatív elérést.

Információink szerint az út stabilizálásának árát nem a város költségvetéséből, hanem a Budapest-Belgrád-projekt büdzséjéből finanszíroznák majd. Jelenleg az útfejlesztés a kivitelezői szerződéskötés szakaszában van, de napokon belül neki kell látnia a szakembereknek a fizikai megvalósítsanak is.

(dho)