5 új gyalogátkelőhelyet adtak át Dunaharasztin

//Berényi Attila
uj-gyalogatkelo_dho_20220901

Új gyalogátkelő a Jókai Mór utca és a Deák Ferenc utca kereszteződésében Dunaharasztin. fotó: dho

Elsőre azt gondolná az ember, hogy egy-egy zebra, azaz gyalogátkelőhely kialakítása pofon egyszerű feladat. Az igazság az, hogy bonyolult folyamat, mire elkészül, és engedélyeztetnek egy-egy ilyen átkelőt. Dunaharasztin most 5 darab készült el.

Az önkormányzat eredetileg 11 gyalogátkelőhelyet szeretett volna a város különböző pontjain. A lakosok ugyanis már jó ideje jelzik az igényüket ezekre. A város honlapján megjelent tájékoztató szerint az útügyi engedélyező hatóság egyelőre öthöz járult hozzá.

Azt tudni kell, hogy a zebrák kialakítása esetében a járdákra is külön előírások vonatkoznak: meg kell felelni a különleges közvilágítási szabályoknak, és a környező terület közlekedési szabályait is úgy kell módosítani, hogy az megfeleljen az előírásoknak. Ez után jöhet az engedélyeztetés.

A tanévkezdésre sikerült 5 új gyalogátkelőhelyet átadni Dunaharasztin, amelyek iskolák környékén vannak, hogy így segítsék a gyerekek biztonságos közlekedését. Az új zebrákat az alábbi helyszíneken találja:

  • Rákóczi utcai kisiskolánál
  • Eötvös u. és Deák Ferenc u. kereszteződésénél
  • Jókai u. és Deák Ferenc u. kereszteződésénél
  • Knézich u. és Határ út kereszteződésénél
  • Mindszenty u. és Arany János u. kereszteződésénél

A város közleménye kiemeli azt is, hogy az ÖNÖSZ (Önkéntes Összefogás Dunaharaszti Egyesület) az idei tanév előtt is felfestette veszélyre figyelmeztető piktogramjait a legforgalmasabb átkelőkhöz, és kihelyezte a közkedvelt sárga zászlókat. A szervezet közösségi oldalán is beszámolt az immár hagyományos akciójáról.

(dunaharaszti.hu, ÖNÖSZ /facebook)