Eltűnik az illegális szeméttelep MÁV-Alsóról

//Berényi Attila
levendula-utca-szemettelep1_dho_20220705

A Levendula utcai illegális szeméttelep egy apró részlete. fotó: dho

Már jó ideje okoz gondot az a telek MÁV-Alsón, amelyen egyre több szemét halmozódik fel. Korábban ez magántulajdonban volt, és a környékről sokan hordták ide a hulladékot. Most megoldódni látszik a probléma.

Még márciusi ülésén döntött úgy a képviselő-testület, hogy a város megvásárolja azt a telket, amelyet sokan illegális szemétlerakóként használnak. A Levendula utcai földdarabon építési törmelék, bontási anyagok, háztartási hulladék és még ki tudja milyen fajta szemét halmozódott fel. A helyszínen járva valóban áldatlan állapotokat tapasztaltunk. A hulladék veszélyes a környezetre és az emberekre is.

A Levendula utcai illegális szeméttelep. fotó: dho

A városvezetés korábban több felszólítást küldött, eljárást kezdeményezett a terület tulajdonosával szemben, de a helyzet nem javult. Így elhatározták, hogy rendbe teszik azt. Ám a rengeteg felgyülemlett szemetet csak úgy érte meg elszálltatni, ha a terület a városé lesz, hiszen a tiszta telek sokkal többet ér, mint az elhanyagolt. Így saját tulajdonának értékét növeli a város a nem épp olcsó szemétmentesítéssel.

A rengeteg szemét a környéken élőknek is problémát jelent. Így a már lezajlott adásvétel után, a napokban azaz 2022. július 11-én kezdik elszállítani a területről a rengeteg hulladékot. A dátum a képviselő-testület legutóbbi ülésén hangzott el.

Harasztin óriási probléma az illegális hulladéklerakás, az egyszerű szemeteléstől kezdve a nagymennyiségű építési törmelék lerakásáig.

(dho)