Kész a Némedi úti munka

//Berényi Attila
nemedi-ut-elkeszult-felfestesek01_dho_20220303

Már használatban a megújult Némedi út. fotó: dho

Még tavaly nyár elején kezdődött meg a munka Dunaharaszti egyik legforgalmasabb útján. Most zajlott le a műszaki átadás.

Még 2020 nyarán a vízhálózat cseréjével indult meg a Némedi út megújítása. Akkor az ÉDV Zrt. 1050 folyóméteren cserélte gerincvezetéket és a házi bekötéseket. Már akkor jelezte az önkormányzat, hogy ez az út megújításának első lépése.

Szűk egy évvel később indult el az a munka, amelynek köszönhetően a Némedi út 51-es felé vezető oldala a vasúti aluljárótól teljesen megújult. A szükséges pénzt a saját költségvetéséből teremtette elő a város. Ez egyébként több mint 380 millió forintot jelent. Maga az úttest a Magyar Közút kezelésében van, így ahhoz a cég tud majd hozzányúlni.

Dr. Szalay László polgármester a közöségi oldalán jelezte, hogy a Némedi úti munkák műszaki átadása megtörtént.

Az elvégzett munka eredményeként kiszélesítették a járdát, amelyen a bringások is elférnek, rengeteg parkoló jött létre. A föld alatt pedig egy teljesen új csapadékvíz elvezető rendszer létesült. A ligeti templom körül pedig egy új közpark létesült, padokkal, zöld területtel, öntöző rendszerrel. Ennek költségét is az önkormányzat fedezte.

Bőven van parkoló. fotó: dho

Néhányan nehezményezték, hogy a régi növényzetet eltávolították, a korábban ott lévő fákat kivágták. Erre azért volt szükség, mert a munkálatok során a régi növények útban voltak. 46 fát vágtak ki, de a háromszorosát ültette vissza a város, sőt helyi nagy cégek is besegítettek. A parkolókat virágágyások veszik körbe, bár egy-két helyen már beletapostak a gyalogosok a növények közé. 10.000 cserje került a Némedi útra, jellemzően levendula, mirtuszlonc és repkénykecskerágó. Van, aki szerint kopár az út, de érdemes megvárni a tavaszt, hiszen akkor zöldülnek majd ki az új növények. Gyorsan növő fafajok kerültek a régiek helyére, amelyek kifejezetten alkalmasak a városi környezetre. Ezek hamarosan lombot bontanak.

(dho, Dr. Szalay László / facebook)