Összefoglaló Dunaharaszti Város közmeghallgatásáról

//Berényi Attila
kozmeghallgatas02_dho_20220216

dr. Szalay László polgármester a közmeghallgatáson. fotó: dho

Utoljára 2020 februárjában volt élőben közmeghallgatás, hiszen a koronavírus járvány miatt hozott korlátozások miatt tavaly nem lehetett megtartani. Most újra lehetett kérdezni a város polgármesterétől, és a képviselő-testülettől.

Dr. Szalay László a már hagyományosnak számító menetrendet tartva először ismertette, hogy a város költségvetése milyen elemekből áll, miként tevődik össze a város büdzséje.

A 2022-es költségvetés tervezetet ismertetve elmondta, hogy a költségvetés főösszege majdnem 14 256 millió forint. Ez persze csupán egy technikai szám, nem a teljes elkölthető összeget jelenti. Ez sok tételből áll össze. Például a város az államtól 1 milliárd 822 millió forintot kap, Taksony 2 278 ezer forintot fizet az orvosi ügyeletért, a védőnői szolgálat működtetésére pedig 87 millió forintot juttatnak a településnek. A város pénzhez jut a helyi adókból is. Ezek a közhatalmi bevételek, amelyek együttes összege több mint 3 milliárd forint. A kis és közepes vállalkozások iparűzési adójának tavalyi megfelezése ebben az évben is tart, bár ezt a kiesést tavaly kompenzálta az állam. Az elmúlt év volt az első, amikor a gépjárműadót nem az önkormányzatok szedték be és az idei évben is így lesz. A polgármester szerint a város költségvetése kiegyensúlyozott.

A városvezető jelezte, hogy a már tervezett bölcsőde felépítése két év alatt történik majd.

Dunaharaszti egyébként már pályázik a következő óvoda bővítésre, közben pedig épül az új református óvoda is.

Jó ütemben halad az új, dunaharaszti ovi építése

A Bezerédi sportpark kialakítása és a tanösvény, valamint a szigeti sétány létrehozására is megvan a pénz.

A polgármester külön kiemelte, hogy a város felvásárolt egy nagyobb földterületet, amelyet tovább értékesített egy nagyberuházáshoz. A beszámoló szerint mindhárom fél jól járt, miközben a város 1,2 milliárd forintot keresett a tranzakción. A várható beruházás pedig új munkahelyeket teremt, valamint növeli az iparűzési és a telekadó mértékét is.

A város értékesíti a Batthyány utcai épületét, valamint egy telket is. Ez a bevétel is a költségvetésbe kerül.

A város legnagyobb beruházása a bölcsőde építése lesz, ennek közbeszerzését már kiírták. A következő ilyen nagy fejlesztés a Bezerédi sportpark lesz. Ide sok parkolót is építenek majd, hogy az autóval érkezők kényelmesen elférjenek.

Állami támogatás a Bezerédi sportpark építésére

Ha meglesznek hozzá a feltételek, akkor akár már az idén megindulhat a Sport-szigeti napközis tábor építése is. Az idei költségvetésben is szerepel a Némedi úti fejlesztés költségeinek egy része. Lesz keret további okoszebrák létesítésére is. Újabb Paradicsomszigeti utcák burkolása van tervben. A város pályázik állami támogatásra a Dunaharaszti és Taksony közötti kerékpárút megépítésére, a tervek már készen vannak. De létesül majd bringaút Alsónémedi felé is. Ennek költségét a két település osztja el egymás között. Valószínűleg erre is lesz majd pályázati támogatás.

Fontos projekt még a 24 tantermes iskola megépítése. A költsége nem a város büdzséjét terheli. A felépítéséhez szükséges telket a város adományozta, és biztosítja a szükséges infrastruktúrát is.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lett a Dunaharaszti iskolaépítés

A MÁV-alsó fejlesztése is jelentős projekt lesz, valamint a Paál László utca kiépítése és az 51-es úthoz való csatlakozása is nagy előrelépés lesz, hiszen új kijáratot kap Dunaharaszti. A kialakítandó körforgalom költségét valószínűleg az állam állja majd. A költségvetésről a végső döntést a képviselő-testület hozza meg.

A lakossági kérdésekre válaszolva a polgármester elmondta, hogy a MÁV-alsó fejlesztésében a tulajdonosok, beruházók együttműködésére is számít a város.

A Golgota utca csapadékvíz elvezetési problémáival kapcsolatban elhangzott, hogy egy komolyabb beruházás kell majd ennek felszámolásához.

Közmeghallgatás Dunaharasztin. fotó: dho

A Bezerédi-sportparkban futókör, sportpályák, zenepavilon, játszótér is lesz. Kutyafuttató létesítése nem tartozik a tervek közé.

Elhangzott, hogy ebben az évben is pályázhatnak majd civil szervezetek támogatásra.

Paradicsomszigeti lakók felvetésére elhangzott, hogy a térség összes útját szeretnék leburkolni minél hamarabb. A város ezen része jelenleg üdülőterületként nyilvántartott, így az ott élők az ingatlanok fejlesztéséhez nem tudják igénybe venni a családtámogatást. Ám területnek csak egy részét lehet lakóövezetté átminősíteni, mivel a többi Natúra2000-es védettség alatt áll.

A Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt kapcsán a polgármester azt mondta, hogy a tervezet jelenleg képlékeny állapotban van. A város igyekszik érvényesíteni az érdekeit, a település jelezte kéréseit a nem szintbeli átjárókra. Dr. Szalay László ismertetése szerint a legfontosabb a Temető utcai átjáró, ahol aluljáró épül majd. A gyalogosok számára a Bezerédi és a Piac tér között is lesz egy aluljáró. Másik két helyszínre is jelezte igényét Dunaharaszti, valamint a Némedi úti átjáró is megújul és kiszélesedik. A tervek szerint egyébként Harasztin csak azok a tehervonatok haladnak majd át, amelyeknek a végcélja a BILK.

Közmeghallgatás Dunaharasztin. fotó: dho

A napokban elindított kezdeményezésről, az önkéntes dunaharaszti tűzoltóságról szóló kérdésre válaszolva a városvezető elmondta, hogy az Önkormányzat jelentős összeggel támogatja a Katasztrófavédelmet. A civil felvetésre a városvezetés érdeklődve tekint.

Felmerült igényként a Hősök tere szebbé alakítása is, erre hosszabb távú terve van a városnak.

A Tulipán téren és környékén többen nagyobb odafigyelést kértek. Kiderült, hogy ott a napokban egy baleset is történt. Elhangzott, hogy két kamera is figyeli a közterületet. A balesetben egy fiatal volt a vétkes, és az okozott kárt az édesapja meg fogja téríteni a városnak.

dr. Szalay László polgármester a közmeghallgatáson. fotó: dho

Szó esett a volt Autotechnika területének tervezett funkcióváltásáról is. Itt egy új közösségi tér, kulturális központ létesül. Ennek megszülettek a tervei, a kivitelezéshez szánt összegre pedig pályázatot nyújt be a város.

A közmeghallgatást a KisDunaTV élőbe közvetítette. Az eseményt az alábbi videóban megtekintheti teljes egészében.

(dho)