Logisztikai csarnok épül Dunaharasztin

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / aleksandarlittlewolf
Többszáz új munkahelyet jelent majd az az új logisztikai csarnok, amelyet Dunaharaszti külterületén húz fel egy nagy webáruház. Több település is szívesen látta volna a fejlesztést – derül ki a polgármesteri összefoglalóból.

2021-es utolsó ülésén, sürgősséggel tárgyalta Dunaharaszti képviselő-testülete azt az előterjesztést, amely több telek értékesítéséről szólt. Zárt pályázaton vásárolta meg a területet egy nagy cég. Ezek a telkek a szennyvíztisztító telep közelében találhatóak, az 51-es út mentén, összesen 47 hektárt tesznek ki.

Itt a webáruházat üzemeltető vállalat, kormányzati támogatással építhet fel raktárbázist. A beruházás a város számára több előnnyel is jár majd, derül ki dr. Szalay László írásából, amely a Dunaharaszti Hírek 2022. januári számában jelent meg. A polgármesteri összefoglaló kiemeli, hogy a cég fejlesztése 400 új munkahelyet teremt a városban, így még többeknek nyílik arra lehetősége, hogy ingázás nélkül, helyben dolgozhassanak.

A logisztikai fejlesztéssel együtt járó forgalmat az 51-es útra vezetik, ehhez egy úgynevezett turbó körforgalom is épül majd. A tervek szerint ennek az is következménye lesz, hogy tehermentesíti a Némedi utat, azaz az 51-re igyekvők egy része majd ezt az útvonalat választja. A városvezető írásában emlékeztetett arra is, hogy a forgalomnövekedést nem tudta volna megúszni a város. Ugyanis más települések is szívesen lettek volna a beruházás helyszínei, az 51-es út alsóbb szakaszán. Ebben az esetben viszont Dunaharasztinak csak a megnövekedett forgalom jutott volna, a fejlesztés előnyeiből ebben az esetben kimaradt volna a város.

A városvezetés úgy számol, hogy a terület értékesítése kapcsán keletkező hasznon túl a városnak éves szinten százmilliós bevétele származik majd a logisztikai központból a helyi adókon keresztül. Ez a pénz pedig nagy segítség lesz a település továbbfejlesztésében, főleg abban az időben, amikor

„…az állami hozzájárulások stagnálnak, vagy lassan csökkennek.”

A raktárbázisnak helyet adó telek eladásáról szóló szerződést hosszas előkészítés előzte meg.

(Dunaharaszti Hírek, dho)