Ez évi utolsó ülésére készül a dunaharaszti képviselő-testület

//Berényi Attila
kepviselo-testulet-beharangozo_dho_20211215

fotó: dho

Hétfőn telik majd meg ismét a Városháza díszterme. A tervek szerint ebben az évben utoljára hoznak döntéseket a képviselők, az előzetes napirendben 16 pont szerepel.

Az első és egyben az egyik legfontosabb téma a korábban elfogadott helyi adórendelet megváltoztatása, amely lényegében a jelenleg is alkalmazott adótételek alkalmazását jelenti. Eredetileg megemelték volna a helyi adók egy részét, azonban ezt egy kormányrendelet nem engedi. A döntés hátteréről korábban részletesen is írtunk.

Az idén sem emelhetik a helyi adókat az önkormányzatok

Hasonló volt a helyzet tavaly is. Most azonban annyiban másként járnak el: a nemrég elfogadott adórendeleten változtatnak úgy, hogy annak hatálybalépését 2023. január 1-re tolják ki.

Ugyancsak változtatás vár, az ugyancsak nemrégiben elfogadott helyi díjrendelet módosítására is. Bár a város 2022. január 1-től emelt volna az egyes tételeken, de szintén a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályok miatt 2022 június 30-ig az önkormányzatoknak ezt nem engedi meg az állam. Így az eddigi díjak maradnak érvényben a jövő év közepéig.

A testület elé kerül egy szintén fontos és szintén pénzügyi témájú előterjesztés is, méghozzá az, amely Dunaharaszti 2022. évi költségvetésének koncepcióját tartalmazza. Az a jövő évi büdzsé alapjait határozza meg, egyfajta kiinduló vitaanyag.

A képviselők döntésére vár az Önkormányzat folyószámla-hitelkeretének módosítása és változtatnak majd az ez évi támogatásokon is.

A testület dönthet az Ipartestület által működtetett KisDunaTV támogatásáról is.  Az előterjesztések között szerepel új megbízási szerződések kötése a DV Kft-vel is.

A másik nagy érdeklődésre számot tartó napirendi pont az uszodaépítés ügye. Ez most a Városi Sportcsarnok mögötti ingatlan hasznosítására kiírandó pályázatban szerepel. A jelen tervek szerint egy Vízilabda Akadémia létesülne, ami úszó és vízilabda komplexumot jelent.  Az elképzelések szerint 4 medence (kül- és beltériek) létesülne. A sportközponthoz kollégium is tartozna. A beruházást teljes egészében az állam finanszírozná, a terület az Önkormányzat tulajdona maradna.

Dunaharaszti indulni kíván az „Élhető települések” pályázaton, a „Kerékpárút építése Dunaharaszti Városában” című projekttel, ehhez pedig a testület döntése szükséges.

Dunaharaszti kérdőív a kerékpározásról

Módosulhat az ez évi közbeszerzési ütemterv is, amely az új bölcsőde építésével egészülne ki. A közel 630 millió forintos beruházáshoz 480 millió forintos pályázati támogatást nyert el a város.

Még egy lépéssel közelebb az új bölcsődéhez

Döntenek még partnerségi eljárások lezárásáról, fejlesztési terület kijelöléséről, egy alapítvány támogatásáról. Módosítás várható a Dunaharaszti Területi Gondozási Központ alapító okiratának módosításáról, valamint meghatározza a testület a jövő év első fél évi üléseinek rendjét.

Dunaharaszti Képviselő-testülete 2021.12.20.-án, hétfőn 14.00 órától ülésezik majd a Városháza Dísztermében. Az eseményről szerkesztőségünk, szokás szerint részletes beszámolót közöl majd.

(dho)