A „málenkij robotra” elhurcoltakra emlékeztek Dunaharasztin

//Berényi Attila
Emlékmű Dunaharasztin a Szent István templom kertjében a megemlékezés virágaival. fotó: dho
A második világháború után a szovjetek által megszállt országokból százezreket hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunió területére. November 25. a magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. Dunaharasztin idén az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok szövetsége tartott megemlékezést.

1944-ben adták ki a Vörös Hadsereg 0060. számú katonai parancsát, amely „a német származású, munkaképes személyeknek a közvetlen mögöttesterületen végzendő közmunkákról” címet viselte. A dokumentum szerint a német származású férfiakat 17 évestől 45 éves korig, míg a nőket 18 évestől 30 éves korig hurcolták el.

A 2002-ig föllelt dokumentumok és a túlélők tájékoztatása alapján 1862 helységből 101 686 férfit, 29 212 nőt, összesen 130 898 személyt hurcoltak el málenkij robotra. Ez kemény fizikai munkát jelentett, emlékeztet a wikipédia.

Pest megyében a legtöbb embert az akkor még Budapesttől független Csepelről és környékéről, Pesthidegkútról, Pestszenterzsébetről, Pestszentlőrincről, Rákoscsabáról, Sashalomról és Újpestről, valamint Érdről és Gyömrőről vitték el. Egy részüket Kiskunhalasra szállították, és onnan deportálták.

Dunaharasztin 2021. november 25-én az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége tartott megemlékezést. A Laffert kúriából fúvós zenekar kíséretében vonultak át a résztvevők a Szent István templomba tartott misére, majd megkoszorúzták a templomkertben található emlékművet.

(wikipédia, Dunaharaszti Város hivatalos oldala / facebook)