Adóemelés, menza díj, fizetések – fajsúlyos döntéseket hozott Dunaharaszti képviselő-testülete

//Berényi Attila
Képviselők az ülésen. balról: Kücsön Sándor, Fényes István, Gerber Ferenc. fotó: dho
Ahogy előzetesen is beszámoltunk róla, a jövő évet is meghatározó témákról is határoztak a képviselők. Íme a részletek!

Elsőként a képviselő-testület nevében virággal köszönték meg a napokban nyugdíjba vonult Doleszák Jánosné bölcsődevezetői munkáját. Helyét a hónap elejétől Pecznik Gabriella vette át. Az új vezetővel készült interjúnkat itt olvashatja.

Virágcsokorral köszönte meg a nyugdíjba vonuló Doleszák Jánosné, egykori bölcsődevezető munkáját dr. Szalay László polgármester. fotó: dho

Bejelentették azt is, hogy a Dunaharaszti Polgárőr Egyesület 2021-ben megkapta a „Pest megye legkiválóbb polgárőrsége” elismerést!

Dr. Szalay László polgármester beszámolt a legutóbbi testületi ülés óta elvégzett munkáról. E szerint Hunyadi János Általános Iskola Földvári utcai épületében lévő melegítőkonyha kazánját kicserélték. A Művelődési házba is új hőközpont és kazánok kerültek, jelenleg a beüzemelést végzik. A gyermekorvosi Rendelő tetőfelújítása még tart. A Pedagógiai Szakszolgálatnál az utcafronti személyi bejáró épült. Ütem szerint halad a Némedi úti parkolók építése és a járdákkal is jól állnak, a jövő héten kezdik a növényzet kiültetését. Erről itt írtunk korábban.

A templomkert építése is terv szerint halad, az október 30-i szentelésre minden készen lesz. Kiépült a gyalogos és biciklis forgalom számára az új út az Árnyas utca Napsugár utca közötti szakaszon, itt már nem járhatnak autók.

Forgalmi rend változás Dunaharasztin!

Újabb egyeztetésen van túl a város a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztés ügyében. Itt a szintbeli átjáró átépítéséről volt szó. Az önkormányzat külön hangsúlyozta, hogy Dunaharaszti számára elengedhetetlen lenne legalább még egy nem szintbeli átjáró építése.

A város által fenntartott utakon folyamatos a kátyúzás. Az urológiai és anyajegy szűrésen is sokan vettek részt. A testületi ülés napján a város beadta az újabb kavicsbánya környezeti hatásvizsgálata ügyében a keresetet a bíróságon.

Az egyik bánya ügy rendeződik, de kezdődik egy másik

A képviselő-testület elfogadta az új, helyi adórendeletet. Dr. Szalay László polgármester még a szavazás előtt jelezte: nem tudni, hogy decemberig milyen kormányzati intézkedések várhatóak ebben az ügyben. Emlékeztetett, hogy a tavalyi adórendeletet is egy év végi kormányrendelet miatt kellett visszavonni. Az idei a 2020-as emeléseket tartalmazza. A témáról szóló, részletes cikkünket ide kattintva találja meg!

Megalkotta a testület az önkormányzati díjrendeletet is. Ennek köszönhetően emelkednek a piaci térítési díjak, a közterület-használati díjak, az önkormányzati lakások bérleti díjai, és a menza díja. De többet kell fizetni majd például a temetői szolgálgatásokért, valamint többe kerül jövőre a Művelődési ház egyes termeinek bérlése is.

Drágul a közétkeztetés Dunaharasztin!

Az előirányzatokat is megváltoztatta a testület. Ez három témát érint. Az elsőben az idei mobil jégpálya létesítéséről van szó. A részleteket ide kattintva olvashat el.

Az előirányzatok között ott van a városi diákösztöndíj pályázat ez évi keretének emelése is, és megszavazták a képviselők annak lehetőségét is, hogy a József Attila Művelődési Ház 300 db új széket és 40 db asztalt vegyen, valamint a Laffert Kúria dísztermébe is érkezhet 70 db új szék, a régi, elhasználódottak helyére.

A Dunaharaszti Képviselő-testület döntött a Dunaharaszti Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményalapjának emeléséről. Ez a jelenlegi 60.000 Ft-ról 70.000 forintra emelkedik a jövő esztendőtől.

A DV Kft. ügyvezetőjének munkabérét bruttó 700.000 Ft-ban állapította meg a testület, megemelve az eddigi 500.000 forintos bruttó fizetést.

Az Energia-megtakarítási kvóta értékesítéséről szóló napirendi pontot nem tárgyalta a testület, ahhoz ugyanis több információra van szükség. Egy telekrészt adott el a város a Schwarzmüller Kft.-nek, míg egy részben magántulajdonú telekrészt (amelyben az önkormányzatnak van tulajdoni hányada) nem érétkesített az ajánlat ellenére sem a testület.

A város kiterjesztette az iskolai fogászati szűréseket az óvodás korosztályra. A feladatot Dr. Kopcsányi Veronika látja el, aki szükség esetén nemcsak a dunaharaszti, hanem a taksonyi rendelőben is tudja fogadni a gyerekeket.

A képviselők döntöttek egy cég által épített és eddig a tulajdonában lévő víziközmű vagyonelemek tulajdonjogának térítésmentes átvételéről.

A Dunaharaszti, Paál László utcában épülő Református Óvoda szennyvíz elvezetését műszaki okokból a Csontváry utcai gerincvezetékkel összekötésben kell megoldani. Ehhez az érintett telken szolgalmi jogot alapított a város.

Módosították a képviselők a Dunaharaszti Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzatát, és elfogadták a Szakmai Program kiegészítését. Megszavazták a Dunaharaszti József Attila Művelődési Ház beszámolóját és munkatervét, valamint a Dunaharasztin működő óvodák és bölcsőde működéséről és gazdálkodásáról szóló beszámolókat.

A képviselő-testület döntése értelmében a polgármester hat havi illetményének megfelelő jutalomban részesül. Az indoklásban az előterjesztő Fényes István emlékeztetett, hogy dr. Szalay László az elmúlt évben a veszélyhelyzet idején nem részesült jutalomban. Ebben az időszakban (2020. április – június, 2020. november – 2021. június) a törvénymódosítások miatt egyedül irányította a várost, de ekkor is fenntartotta az egyeztetés rendszerét.

A KisDuNa TV közvetítését itt nézheti meg:

(dho)