Továbbra is TILOS a kerti égetés!

//Berényi Attila
Füstöl az avar: súlyos egészségkárosító hatása van! fotó: freepik / lovelyday
Az ősz egyben azt is jelenti, hogy a kertekben rengeteg olyan anyag (levél, gallyak, növényi részek) termelődik, amelyet valahogyan el kellene tüntetni. Sok módszer létezik, az égetés viszont TILOS!

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre.

Hivatalosan már országosan tiltott a kerti avarégetés. Erről a „Környezet védelmének általános szabályairól”  szóló és a „Természet védelméről” szóló törvény rendelkezik. Az általános tilalom ez év elején lépett volna hatályba, azonban a kormány még tavaly decemberben, a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva, a veszélyhelyzet fennálltáig a tilalomról szóló rendelkezés lehetőségét visszautalta az önkormányzatokhoz. Így a helyi rendelkezések maradtak érvényben, ami Dunaharaszti esetében ugyanúgy szigorú tilalmat jelent. Azaz a helyi rendelet szerint TILOS bármiféle kerti avar, vagy zöldhulladék égetése.

A „Zöldterületek kezeléséről és a környezetvédelemről” címet viselő rendeletben „A levegő védelme” című fejezetben az alábbi szöveg szerepel:

„(4)4,6 Dunaharaszti város közigazgatási területén az avar és kerti hulladék (mindennemű növényi hulladék) elégetése szigorúan tilos.”

Aki pedig csak legyint, és álvagányan azt mondja, hogy „Majd azt mondom, hogy bográcsozunk, vagy szalonnát sütünk!” az bizony büntetéssel számolhat, ha zöldhulladékot éget a kertjében. Ráadásul a kerti sütögetéshez is mindig ott kell lennie a tűzoltáshoz alkalmas eszközöknek. A Levegő munkacsoport írása szerint 100 kg avar égetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét határérték felett beszennyezheti. Ezért van az, hogy több utcával odébb is lehet érezni, ha valaki éget a kertjében.

Ha azt látja, hogy valahol a kertben füstölnek, érdemes először szólni, megkérni, hogy mások egészségének védelme érdekében ne tegye. Legyünk első körben jó szomszédok, még ha az illető a tűzgyújtással már nem is annyira az. Ám mivel ez a tevékenység szabálysértésnek minősül, így, ha marad az égetés, a hatóságokhoz lehet fordulni. A katasztrófavédelem (magyarul a tűzoltók) járhat el ilyenkor. Egyszerűen fel kell őket hívni, és közölni a tényeket. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy

„…a bejelentést követően az adott hivatásos tűzoltóegység mindig kivonul a helyszínre. Adott esetben felhívja a figyelmet az égetés szabályaira, illetve, hogy a településen tilos az égetés. Felszólítja az állampolgárt a tűz eloltására, ha nem így cselekszik, akkor a tűzoltók minden esetben eloltják a lángokat. Ellenállás esetén a rendőrség segítségét is igénybe vehetik a tűzoltók. Minden esetben jegyzőkönyv készül az égetésről, ami tartalmazza többek között a tűz nagyságát, mit égettek, történt-e tűzoltói beavatkozás.”

A szabálytalan égetés pedig tűzvédelmi bírság kiszabását vonja maga után. Ennek nagyságát befolyásolja, hogy ki kellett-e menniük a tűzoltóknak a helyszínre és hány egységnek. Hiszen ezt a költséget ki kell fizetni. Ha a tűz átterjedt például a szomszéd telekre, akkor még vaskosabb a büntetés. Az összeg változó lehet 50 000 Ft-tól akár 3 000 000 Ft-ig terjedhet!

Dunaharaszti Város Önkormányzata úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az emberek jó része már jobban odafigyel erre, és nem a kertben égeti el a zöldhulladékot.

Ráadásul városunkban minden évben két alkalommal, ingyenes, zöldhulladékszállítás is van. A legközelebbi ilyen akció 2021. november 20-21-én, valamint november 27-28.-án lesz.

Itt az őszi, zöldhulladék gyűjtés időpontja!

De az év bármelyik szakában igénybe veheti a Dunaharaszti Komposztáló és Zöldhulladéklerakó telep szolgáltatásait is. Itt hétfőnként a Dunaharaszti lakcímkártyával rendelkezők, havonta egy alkalommal, 100 kg zöldhulladékot ingyenesen leadhatnak.

Szintén jó megoldás a komposztálás. Ehhez vannak készen megvásárolható komposzt edények, de magunk is készíthetünk saját komposzt tárolót.

(dho)