Ösztöndíjak, pályázatok, nyári programok – önkormányzati támogatással

//Berényi Attila
nyari-taborok-hajdu-zsolt1_dho_20210806

Hajdu Zsolt, a Dunaharaszti Önkormányzat Oktatási, Művelődési és Sport Bizottságának elnöke. fotó: dho

A Vakáció utolsó hónapját fogyasztják a gyerekek: Dunaharasztin 2500 diák élvezi a nyári pihenést. A táborokról, a tanulóknak elérhető pályázatokról és a civil szervezetekről beszélgettünk Hajdu Zsolttal, az Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság elnökével.

Ebben az évben is volt önkormányzati nyári tábor. Mint mindig, most is a Dunaharaszti Család- és Gyermekjóléti Szolgálat koordinálta – hangsúlyozta a bizottsági elnök. Ez a program a testület költségvetésében 2 millió forinttal szerepel és nagyon sok gyermek veszi igénybe. De a város civil szervezeteinek, egyházainak nyújtott támogatások között is van több olyan, amely a gyerekek nyári elfoglaltságára fókuszál. Mindezeken fölül a Klebelsberg Központ fenntartásában lévő iskolákat szintén támogatja Dunaharaszti, hogy segítse őket a nyári rendezvényeik megtartásában. Így számtalan, színes nyári program várta és várja a dunaharaszti gyerekeket. Van ezek között kaland- és sporttábor is, de nagyon sok olyan, amely különböző tudományterületekhez kapcsolódik, például a robotikához, természettudományokhoz.

Hajdu Zsolt, a Dunaharaszti Önkormányzat Oktatási, Művelődési és Sport Bizottságának elnöke. fotó: dho

„Azt gondolom, hogy az önkormányzatnak nem kell röstellkednie: ezek nem kötelező feladatok. Segítünk ezzel az itt működő, állami fenntartású intézményeknek is.”

Hajdu Zsolt külön kiemelte, hogy nagy köszönet illeti meg a városban dolgozó pedagógusokat. Tévhit ugyanis, hogy a tanárok nyáron nem csinálnak semmit. Nagyon sok feladat hárul rájuk, hiszen az ebben az időszakban lebonyolított táborok sok munkával járnak, de erősítik a gyerekek iskolákhoz való kötődését, szorosabbra fűzik a közösséget.

A nyári táborok közben a szülőknek is támogatást jelentenek. Egy olyan időszak után vagyunk, amikor a szabadságok nagy része elveszett a karantén miatt. Ha pedig nincsenek a nagyszülők a közelben, akkor ezek a programok egyben biztonságos felügyeletet is jelentenek. Azaz az iskolák, civil szervezetek és az egyházak nagy segítségként jelennek meg.

A jövőt is segíti a város, emeli ki a képviselő. A diákösztöndíj pályázatot ebben az évben is meghirdette az önkormányzat. Ennek is nagy hagyománya van. Tavaly óta már a jelentkezési határidő szeptember elejére esik. A jelentkezési lapokat és a részletes leírást az érintettek elérik a város honlapján, ide kattintva.

Idén is támogatja kiemelkedő tanulóit Dunaharaszti

Két korosztálynak írták ki a pályázatot: általános iskola 5-8. évfolyam és középiskola 7-12. évfolyam. Hajdu Zsolt felhívta a figyelmet, hogy ez nem szociális jellegű pályázat, annak ellenére, hogy pénz is jár vele. Verseny- és tanulmányi eredményekért, tudományterületeken felmutatott kimagasló teljesítményért ítéli oda a testület a támogatást.

„A cél az, hogy ezek az értelmes gyerekek – a havi 5 ezer forintot, amelyet 10 hónapon keresztül kapnak meg – a saját tudományos ismereteik, vagy eszköztáruk bővítésére használják fel.”

Az elismeréseket ünnepélyes keretek között, ősszel, a képviselő-testületi ülésen adják át. De a felsőoktatásban tanulóknak is kiírja majd a város a Bursa Hungarica pályázatot. Ennek kerete már 4 millió forint.

A város életében jelentős szerepet töltenek be a civil szervezetek is, amelyeket szintén támogat az önkormányzat, emlékeztet a bizottsági elnök. A pandémiás időszakban azonban nagyon sok olyan program is elmaradt, amelyek a civilekhez kötődnek. Idén a város a költségvetésben szereplő támogatási keret kétharmadára írt ki pályázatot, pontosan azért, mert fél év maradt 2021-ben az ilyen események szervezésére. Ez 10 millió forintot jelent.

Hajdu Zsolt, a Dunaharaszti Önkormányzat Oktatási, Művelődési és Sport Bizottságának elnöke. fotó: dho

„E támogatás segít abban, hogy Dunaharaszti kulturális programjai, civil szerveződései még érdekesebbek és színesebbek legyenek. Pályáznak nyugdíjas és hagyományőrző szervezetek, lakóparki és sportegyesületek, legtöbbször olyan közösségi programokra, amelyek az egész várost érintik.”

A legutolsó testületi ülésen két szervezet, a Tomori Pál Cserkészcsapat és a Honismereti Kör kapott pótlólag támogatást. Erről itt olvashat bővebben.

(dho)