Június 15-én szúnyoggyérítés!

//Berényi Attila
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Június 15-én szúnyoggyérítés!
A jó idő beköszöntével bizony jönnek a szúnyogok is: megkezdődött a gyérítésük nálunk is.

Az esős májusi időjárás miatt számos térségben jöttek létre a csípőszúnyog-lárvák számára ideális tenyészőhelyek és több helyen már kifejlett szúnyogok is megjelentek nagyobb számban. Eddig a Csepel-sziget mentén biológiai módszerrel léptek fel május elején és végén a szakemberek, akkor a lárvák gyérítését végezték el. A jövő héten a térség 22 településén és öt fővárosi kerületben már a kifejlett szúnyogok gyérítése kezdődik meg földi kémiai eljárással, áll a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálat szerkesztőségünknek küldött tájékoztatójában.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerkesztőségünknek adott tájékoztatása szerint 2021. június 14.-én más kerületek mellett Soroksáron lesz földi, kémiai gyérítés.

2021. június 15-én egyebek mellett Dunaharasztin, Taksonyban, Dunavarsányban, Szigetszentmiklóson, Délegyházán végzik el a munkát, a napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2021. június 16. és 17. napján, ugyanebben az időben lesz.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Érdemes ezen az estén a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Persze Ön is akadályozhatja a szúnyogok kifejlődését néhány egyszerű módszerrel. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Ezeket érdemes a vízfelületeket megszüntetni.

(OKF)