Visszakapják jogköreiket a képviselő-testületek

//Berényi Attila
Dunaharaszti Városháza, díszterem, fotó: dho
Már hónapok óta, úgynevezett egyszemélyi döntések segítségével vezetik a polgármesterek a településeiket. Ennek a helyzetnek lesz most vége.

Dunaharasztin utoljára 2020. október 26-án ülésezett a képviselő-testület, ezt megelőzően pedig a döntéselőkészítő szerepet betöltő bizottságok. Ez után rendelte el a kormány, hogy a koronavírus járvány újabb hullámában ismét életbe lépteti a katasztrófahelyzetek kezeléséről szóló törvény veszélyhelyzeti szabályozását. Ebben – mások mellett – azt is rögzítették, hogy a települések irányítását egyszemélyben a polgármesterek veszik át. Dunaharasztin is így történt, ám ahogy több településen, így nálunk is a városvezető bevonta a képviselőket a döntéselőkészítésbe. Az egyes rendeleteket kiküldték elektronikusan a városatyáknak, akik véleményezhették azokat, így a polgármester ezek figyelembevételével hozott döntéseket.

A Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendelet visszaadja a települési önkormányzatok képviselő-testületeinek jogköreit. Ennek értelmében azok 2021. június 15-től, azaz a rendelet hatályba lépésétől ismét ülésezhetnek.

(Magyar Közlöny)