Van segítség, ha nincs pénz tüzelőre

//Berényi Attila
fust_kemeny_ellenorzes_freepik_gutaper_20210120

Képünk illusztráció, forrás: freepik / gutaper

Még mindig sok olyan háztartás van Dunaharasztin, ahol a hulladék nem a kukákba kerül, hanem a kályhákba. Ám ez erősen környezetszennyező, de kérhet segítséget az, aki anyagi körülményei miatt választaná ezt a mások számára mérgező fűtési módot.

A város hivatalos oldalán megjelent közlemény emlékeztet, hogy Dunaharaszti Önkormányzata két évvel ezelőtt tiltotta meg az avar és a kerti hulladék elégetését. Most az otthoni kazánokban, kályhákban történő hulladék égetést is vissza akarja szorítani a város.

A levegő szennyezés ezen módja ellen fellépni a kormányhivatalnak van hatásköre, mert ők rendelkeznek a szükséges, hitelesített mérőműszerekkel is. Dunaharasztin a Városi Rendészet közterület-felügyelői segítenek ebben a munkában. Akár előre megjelölt időpontban, akár meglepetésszerűen is tarthatnak helyszíni szemlét a szakemberek. Kiss Gergely jegyző, szerkesztőségünknek küldött tájékoztatójában jelezte, hogy ilyenre is volt példa a közelmúltban. Ilyenkor a tüzelőberendezést, azaz a kályhát, kazánt is megvizsgálhatják.

Előzetesen az ilyen háztartások esetében első lépésben a füst látványa, és a levegő szaga ad támpontot, de a lakossági bejelentéseknek is utána járnak a város emberei.

Ám fontos, hogy aki anyagi helyzete miatt küzd fűtőanyag gondokkal, annak van lehetősége segítséget kérni Dunaharaszti önkormányzatától. Ez az úgynevezett „rendkívüli települési támogatás”. Ebben akár élelmiszer, tankönyv, gyógyszer, tüzelő vásárlására, közüzemi díjak, temetési költségek kifizetésére, gyermekintézmények térítési díjához való hozzájárulásra lehet támogatást igényelni. Az erről szóló rendelet nem oly rég változott. A támogatás leírását és feltétel rendszerét, az ügyfelekkel foglalkozó munkatársak elérhetőségével ide kattintva érheti el. Ezen a felületen, letölthető formátumban az igényléshez tartozó dokumentáció is elérhető.

Egy biztos, akik környezetszennyező füsttel mérgezik a levegőt, így a várost és annak lakóit, azok súlyos, akár 300.000 forint bírságra is számíthatnak.

(dunaharaszti.hu)