Új parkolási rend Dunaharasztin

//Berényi Attila
Teli parkoló a Baktay téren, Dunaharasztin, fotó: dho
2021 első napjától lépett életbe a korlátozott várakozási övezetekről szóló helyi rendelet Dunaharasztin. Még türelmi időszak van!

UPDATE: Az önkormányzat pontosította az új parkolási rendről szóló információkat. A rendelet 2021. január 18-án lép életbe! A friss információk alapján írt cikkünket ide kattintva érheti el!

A város belső területein kialakuló, egyre erőteljesebb parkolási problémát igyekszik megoldani az önkormányzat az új rend bevezetésével. Erről itt írtunk korábban.

A P+R jellegű parkolás okoz növekvő gondot, azaz azok a környező településekről érkezők hagyják egész napra az autóikat a tömegközlekedési eszközök megállóiban és azok környékén, akik HÉV-vel, vonattal vagy busszal folytatják útjukat a főváros felé. Ám így nem marad parkoló az üzletekbe, intézményekhez, hivatalokhoz érkezőknek.

Így az alábbi övezetekben munkanapokon 08.00 – 14.00 óra között egyszerre maximum két órán át lehet parkolni:

1. övezet

  • Fő út keleti oldala a Templom utcától a Mindszenty utcáig
  • Fő út nyugati oldala a Kerkai Jenő parktól a Sport-sziget lejárójáig
  • Erzsébet utca a Fő úttól a Kossuth Lajos utcáig

2. övezet

  • Baktay Ervin tér keleti oldala a Baktay Ervin Gimnázium bejáratáig
  • Baktay Ervin tér nyugati oldala az Árpád utcáig, valamint a Baktay Ervin tér 5. számú ház előtti parkolók az Árpád utcában
  • Báthory utca déli oldalán a Báthory u. 1. sz. ház előtti parkolósáv
  • Báthory utca északi oldalán a Baktay Ervin Gimnázium oldalában elhelyezkedő parkolósáv
A 2021. január 1-től érvényes időkorlátos parkolási területek, és az épülő új parkoló helye Dunaharasztin, adatok: Dunaharaszti Hírek, térkép: Google

Az érintett területen napokon belül táblák jelzik majd az új rendet.

A korlátozott várakozási övezetekben a parkolás megkezdését a gépjármű szélvédője mögött, jól látható helyen elhelyezett papír, műanyag órán kell jelezni. Szabálysértésnek minősül, ha valaki ezen későbbi időpontot rögzít, mint ahogyan megkezdte a parkolást, vagy nem teszi ki az órát, esetleg nem beazonosítható a parkolás időpontjának kezdete, vagy tovább parkol a megengedett 2 óránál.

Az új rend 2021. január 1-től hatályos, ám türelmi időszakkal kezdődik az év. Azaz április 30-ig a Városi Rendészet csak többszöri szabálysértés esetén bírságol, eleinte csak figyelmeztet. A várakozás díjmentes marad.

A szabályok betartását a rendőrség és a közterület felügyelet végzi, és felhasználhatják a köztéri kamerák felvételeit, valamint a szabálysértésről fotókat is készíthetnek.

A fent nem említett területeken kívül korlátozás nélkül lehet parkolni, valamint a város létrehozott már egy új, kötöttségek nélkül használható parkolót az egykori Vasudvar területén és egy másik is létesül a Fő úti gázcseretelep helyén. Előbbi 43, utóbbi 19 kocsi befogadására alkalmas. Erről itt írtunk korábban.

(dho)