Javában tart a kármentesítés a Dunaharaszti csatornáját ért szennyezés után

//Berényi Attila
dunaharaszti-csatorna-gazolaj-tisztitas1_dho_20201222

Olajmentesítés a dunaharaszti A3-as csatornában. fotó: dho

A múlt héten tapasztalta egyik olvasónk, hogy az úgynevezett A3-as csatorna tetején olajos anyag úszik Dunaharasztin. A Városi Rendészet pár órán belül kiderítette, hogy ki a felelős a környezet szennyezésért, most pedig már a kármentesítésnél tartanak a szakemberek.

A múlt héten számoltunk be róla, hogy gázolaj és motorolaj került egy kifolyón keresztül a Dunaharaszti csapadékvízelvezető csatornába. Gyorsan kiderült, hogy egy illegálisan kialakított, a városi rendszerbe bekötött esővízgyűjtő rendszerbe folyatták a gázolajat egy magánház udvarán. Erről itt írtunk korábban.

Átmossák a csapadékvízgyűjtőt Dunaharasztin 2020.12.22. kép: olvasói fotó

A vegyi anyag közel két kilométernyi szakaszon, közvetlenül elszennyezte a városi rendszert. A szakemberek a napokban megkezdték a vízgyűjtő csatorna érintett szakaszának módszeres átmosását. Az innen kikerülő szennyező anyagot felfogják, és veszélyes hulladékként szállítják el. A nyíltvizű csatornába, olajfelitatáshoz használható, szennyfogó eszközöket helyeztek ki, melyek magukba szívják a még ott található szennyeződést.

Hogy a kármentesítés végül mennyibe kerül majd, azt egyelőre nem tudni. Annak összegét, a vélelmezett felelős ellen indított eljárás eredményétől függően, átterhelik.