Ismét illegális szemétkupacról futott be jelzés Dunaharasztin

//Berényi Attila
forrás: részlet olvasónk videójából
Néhányan annak ellenére, hogy egyre hatékonyabban lépnek fel a jelenséggel szemben a hatóságok, még mindig a zöld területre teszik ki a lomjaikat. Újabb bejelentés futott be szerkesztőségünkhöz és az önkormányzathoz egyszerre, a Városi Rendészet azonnal nekifogott a felderítésnek.

Egy videóval kiegészített levél landolt a dho elektronikus postafiókjában. Ebben egyik olvasónk azt jelezte, hogy a város határában ismét szemétkupacok jelentek meg, lomtalanításból származó hulladékkal. A felvételeket mi adatvédelmi okokból nem közöljük (csak ebből kiemelt fotókat mutatunk be), mert azokon olyan információk szerepelnek, amelyekről KÖVETKEZTETNI lehet az elkövetőre. A levélíró a közterület-felügyelet bevetését kérte a jegyzőnek címzett levélben.

Kiss Gergely, Dunaharaszti város jegyzője válaszában emlékeztetett, hogy a Városi Rendészet irányítása alatt dolgozó szakemberek már számos, hasonló esetben sikerrel léptek fel. Ilyen például annak a szemetelőnek az ügye, aki hasonlóan lomokat tett ki a város határába, és lebukása után az egész érintett térséget kénytelen volt saját költségen kitakarítani. Erről itt olvashat.

De nagyon gyorsan reagálta le a Városi Rendészet a napokban azt a környezetszennyezési esetet is, amelyben gázolaj került Dunaharasztin az úgynevezett A3-as csapadékvízgyűjtő csatornába. Itt is gyorsan meglett az elkövető. Erről itt írtunk korábban.

Természetesen a mostani esetben is megteszik a szükséges intézkedéseket a Rendészet munkatársai, akik egyébként napi szinten ellenőrzik a kiemelten veszélyeztetett területeket.

A Városi Rendészet alig egy éve működik és az ebben dolgozók létszámát a tervek szerint a jövőben növelik. Ám a legcélravezetőbb nem az, ha végtelenségig felduzzasztja a város ezt a szervezetet. Az lenne a jó, ha az itt élők közül egyre többen megértenék a környezetszennyezés, az illegális szemétlerakás veszélyeit, a természetre gyakorolt hatását. Fontos lenne azt is elfogadni, hogy az ilyen hulladék elszállítása, az érintett terület kitisztítása rengeteg pénzbe kerül, és ha meg is van az elkövető, a bírság nem feltétlenül a város kasszájába folyik be, de a számlát Dunaharasztinak, azaz közösen mindannyiunknak kell kifizetnünk.

Az illegális szemetet elhelyezőkkel szemben Ön is segíthet, ha információt szolgáltat a Városi Rendészetnek a szemétkupacok elhelyezőiről vagy az elkövetéshez használt járműről.