A következő évek terveiről is döntött Dunaharaszti képviselő-testülete

//Berényi Attila
dh-kepviselo-testules-ules_dontesek_freepik_education-free_20201026

Képünk illusztráció, forrás: freepik / educationfree

A szabályoknak megfelelően, ismét maszkban és egymástól távol ülve dolgoztak a Dunaharaszti képviselő-testület tagjai.

Szokás szerint az előző ülés óta eltelt időszakban elvégzett munka polgármesteri összefoglalójával indult Dunaharaszti város képviselő-testületének ülése. E szerint októberben befejezték az ovis gyerekek szemészeti szűrését, 885 kicsit vizsgáltak meg, 42 esetben talált a szakorvos rendellenességet. Lezajlott az ingyenes anyagjegyszűrés is. Összese 185 fő vett részt ezen, 51 személynél megfigyelést javasoltak, további vizsgálatokra 21 főt küldtek el. Lezárult a műszaki átadás, átvétel az energetikai eljárásban érintett három intézményben. (Mese óvoda, Művelődési Ház, Városi bölcsőde). Megvan a Százszorszép óvoda felújításának pénzügyi elszámolása, 30 napon belül benyújtják az érintett pályázat záró elszámolását. A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ kivitelezésében megkezdődött a Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola konténertermekkel való bővítése. Folyamatban van a jövő évi költségvetés összeállításához az intézményi karbantartási igények felmérése. A Védőnői szolgálatot átköltöztették a korábban a Damjanich utca 23. szám alatt található épületbe (korábbi orvosi rendelő). Megkezdődött a parkolók kialakítása a Sport-szigeten. Üzemszerűen halad a Némedi úti vízvezeték csere munkálatai. Kétnyári növényeket telepítenek a Hősök terén, a Baktay téren és a Fő út 61. előtti szökőkút körül, valamint az önkormányzat udvarán. A „Tisztítsuk meg az Országot!” program keretén belül (erről ide kattintva tudhat meg többet) Dunaharaszti kül- és belterületein az önkormányzat begyűjtötte az illegálisan elhelyezett hulladékot, több esetben az elkövetők nyomára akadtak.

A képviselő-testület szavazott az úgynevezett „Ciklustervvel” kapcsolatos előterjesztésről is. Kücsön Sándor képviselő emlékeztetett, hogy ez az egyik legfontosabb dokumentum az önkormányzat számára. A város gazdasági kilátásai nem a legjobbak, de a terv módosítható. A HÉV hamarosan induló megújításával kapcsolatban megjegyezte, hogy az állomás átalakítása rendkívül fontos, és északabbra kellene felépíteni a jelenlegi Remíz helyére, ahol a buszok is megállnának. Egyben fedett várakozási lehetőséget kaphatnának az utasok. A P+R parkolók helyének a volt Autótechnika telephelyét javasolta. A HÉV megközelítéséhez aluljáró is kellene. Hajdu Zsolt az Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság elnökekén megjegyezte: hogy örömmel olvasták, hogy az anyagban sok a bizottságot érintő javaslat. Az Autótechnika bevonásával kapcsolatban megjegyezte, hogy nem feltétlenül parkolót kellene ott kialakítani, inkább a rekreációs lehetőséget kellene fejleszteni. A polgármesteri válaszban elhangzott: a napokban egyeztetett a városvezető a HÉV megújításról a Budapesti Fejlesztési Központ vezetőjével (erről itt írtunk). Dr. Szalay László hangsúlyozta, hogy a parkolók tervezése jelenleg is zajlik. Azt biztos, hogy a Remíz 2022 körül a jelenlegi helyéről eltűnik, vagy megújul – ennek technikai okai is vannak. A ciklusra szóló gazdasági programot (2019-24) a képviselő-testület elfogadta.

A képviselők döntése értelmében módosították Közétkeztetési szolgáltatásról szóló vállalkozási szerződést. Az érintett céggel kötött (Prizma Junior Közétkeztetési Zrt.) megállapodásban szereplő vállalkozási díjat 2021. március 1-től. 338.678.962 Ft/év+ Áfa összegre emelték.

A DV. Kft-vel kötött vagyonkezelői szerződést úgy módosította a testület, hogy több ingatlan az önkormányzat teljes tulajdonában lévő társaság vagyonkezelésébe került, ezzel együtt van olyan, amely kikerült onnan. Majd egy, szintén a DV. Kft-ről szóló korábbi határozatukat semmisítették meg a képviselők, amely a cég törzstőkéjének 150 millió forintos leszállításáról szólt eredetileg.

Az újabb napirendi pontban, az önszerveződő közösségek 2020-as évi támogatásának módosítása kapcsán Hajdu Zsolt elmondta, hogy az idei évben a járványhelyzet miatt kialakult helyzet indokolja a változásokat. Így a korábban megítélt pénzt, más célokra tudják felhasználni az érintett szervezetek. Az előterjesztést megszavazták.

A képviselők szavazatukkal módosították az úgynevezett Helyi Építési Szabályzatról szóló rendeletet, és a  vagyongazdálkodásról szóló szabályzót, valamint jóváhagyták a Schwarzmüller Kft. és Gebrüder Weiss telek és útvásárlásról szóló kérését is. Döntés született egy leendő körforgalom létrehozásához szükséges telekvásárlás jogi hátterének megteremtéséről is.

Külterületi ingatlanok elnevezéséről is szó volt, így létre jött a Fajta-tanya és a Ficsor-tanya.

Módosította a testület ez egészségügyi alapellátások körzeteiről szóló korábbi rendeletet. Horváth Jenő, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnökekén elmondta, hogy csecsemőlétszám nagyarányú növekedése miatt szükség van a 10. védőnői körzet kialakítására. Ezen fölül megemelték a Területi Gondozási Központ dolgozói létszámát 37 főre. Megszavazták az orvosi ügyelettel kapcsolat eszközbeszerzést támogató javaslatot, módosították a Dunaharaszti Városi Könyvtár és a Dunaharaszti József Attila Művelődési Központ Szervezeti és Működési Szabályzatát. Ugyanezen két intézmény, valamint a Dunaharaszti Területi Gondozási Központ alapító okiratainak módosítását is elfogadták. Egyhangúlag elfogadták az óvodák gazdálkodásáról szóló beszámolókat, melyek az előző nevelési évről szólnak. Az utolsó napirendi pont a határozatok végrehajtásáról szólt, melyet szintén megszavaztak.

Az ülést felvételről itt tudja megtekinteni.