Folyamatosan gyérítik a patkányállományt

//Berényi Attila
ragcsalo-patkany_freepik_gdolgikh_20200930

Képünk illusztráció, forrás: freepik / gdolgikh

Mint minden településen, így Dunaharaszti egyes részein is előfordulhatnak egerek és patkányok. A témában a napokban az egyik facebook csoportban indult beszélgetés, és szerkesztőségünk is kapott ilyen olvasói kérdést. Megkérdeztük az Önkormányzatot: mi a teendő és hogyan védekezik a város a rágcsálók elszaporodása ellen?

A patkány és az egér is szorosan kötődik az emberi civilizációhoz, élőhelyük a lakókörnyezetben van, áll a Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal Műszaki irodájának tájékoztatójában. Leginkább gondozatlan, szemetes udvarokon, mezőgazdasági termények tárolására szolgáló épületekben fordulnak elő. Ott, ahol állattartás folyik és termény, állateledel van az udvaron, melléképületekben, szinte biztos, hogy megjelennek.

Ezen rágcsálók magánterületen és közterületen való előfordulása szorosan összefügg, azaz nem nézik sem a patkányok, sem az egerek a telekhatárokat. Teljes kiirtásuk szinte lehetetlen, de mindent meg kell azért tenni, hogy számuk csökkenjen, éltterük visszaszoruljon.

A Műszaki Iroda felhívja a figyelmet, hogy a települési környezet, továbbá az ingatlantulajdon tisztán tartása, az ingatlanon lévő rágcsálók irtása – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény / továbbiakban Eütv. / 73.§ (1) bekezdése alapján – az ingatlan tulajdonosának feladata. Közterületen (pl. utcákon, tereken) az önkormányzat gondoskodik a rágcsálómentesítésről.

A jogszabály be nem tartása – védekezés/irtás elmulasztása – esetén az illetékes járási kormányhivatal kötelezheti a tulajdonost a megfelelő rágcsálóirtás elvégzésére.

Ha lakókörnyezetében (akár köz, akár magánterületen) észleli a rágcsálók jelenlétét, érdemes ezt a Műszaki irodával tudatni. A szakemberek ilyenkor helyszíni szemlét végeznek, felmérik a fertőzöttség súlyosságát, és szükség esetén, egyedi esetekben szakértő céget bíznak meg a feladat elvégzésével.

Egyébként Dunaharasztin a közterületeken és több ingatlant érintő egyedi esetekben szakértő cég bevonásával, professzionális szerekkel folyamatosan történik a gyérítés – áll a szerkesztőségünknek küldött válaszban.