Ismét szúnyoggyérítés

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Ma, azaz 2020.08.10.-én, naplemente után ismét szúnyoggyérítés lesz Dunaharasztin. Ahogy eddig is, most is földi, kémiai eljárást alkalmaznak a szakemberek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint, ha hétfőn este elromlana az idő, akkor a következő két nap (kedd, szerda) valamelyikén pótolják a munkát.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarítani. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogírtó kezelés kiegészítéséként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket.

 

(BM OKF)