Hétfőn ismét szúnyoggyérítés

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / natchas
2020.07.13-án ismét ritkítják a vérszívók állományát Dunaharasztin.

Két hetente lehet ebben az időszakban szúnyoggyérítésre számítani, árulta el szerkesztőségünk kérdésére válaszolva Dunaharaszti város jegyzője.

A város honlapján megjelent tájékoztató szerint hétfőn a kezelést a napnyugta utáni órákban végzik el, rossz idő esetén a védekezés 2020. július 14-15.-én azaz kedden vagy szerdán lesz, ugyanebben a napszakban. A műveletet jelenleg a Katasztrófavédelem koordinálja az állami költségvetés terhére.

Közben a szokásoknak megfelelően egyeztet az az önkormányzati társulás, amely a térség településeit tömöríti, és ha kell együtt kezdeményezik – már saját költségen – a védekezést, hangsúlyozta Kiss Gergely. Az önkormányzatok szerint szakmailag és környezetvédelmi szempontok miatt sem indokolt jelenleg, hogy gyakrabban alkalmazzák a vegyi anyagokat erre a célra.

Az Európai Unió területén belül 2020-tól nem engedélyezik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi úton történő kijuttatását, ezért a gyérítés csak földi úton végezhető, úgynevezett melegköd vagy hidegköd képzéses technológiákkal. Az önkormányzati gyérítés kijelölt térségei a város vízparti régióit érintik, ez 86 hektárt jelent.

Most hétfőn tehát az állam által finanszírozott, kéthetenként szokásos gyérítés lesz, mely a város nagyobb térségein jelent beavatkozást. Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Azt javasolják, hogy ez időben a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján össze kell gyűjteni, vagy le kell takarni.

A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

 

(dunaharaszti.hu, dho)