A piacon is megszűnik a nyugdíjasok vásárlási idősávja

//Berényi Attila
Piaci stand, Dunaharaszti, fotó: dunaharaszti online
A kormány a Parlament veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező határozatával összehangban úgy döntött, hogy a március óta érvényben lévő szabályokat megváltoztatja. Ez Dunaharasztin is érezteti hatását.

Az új kormányrendeletek a szerda éjszakai Magyar Közlönyben jelentek meg, az ezekben foglaltakról itt írtunk bővebben. Ennek értelmében bár a maszkviselés kötelező marad a tömegközlekedésen és a boltokban, az idősek vásárlási idősávja megszűnik, és lehet 500 fő alatti rendezvényeket szervezni.

Dr. Szalay László polgármester szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy az új rendelkezések figyelembevételével a Dunaharaszti piacon is megszűnik a korábban reggel 6 és 8 között, az időseknek fenntartott vásárlási idősáv. Azaz mindenki akkor vásárol, amikor szeretne. A maszkviselés ajánlott. Úgy tudjuk, a változások már most hétvégén életbe lépnek. UPDATE: a város honlapján megjelent tájékoztatás szerint, már biztos, hogy most hétvégén (2020.06.20.) életbe lépnek a fenti rendelkezések.

A városvezető tájékoztatása szerint az önkormányzati döntéshozatalban is visszaáll a régi rend. A veszélyhelyzetben a Katasztrófavédelemről szóló törvény felhatalmazza a polgármestereket, hogy egyszemélyi határozatokat hozzanak, így egyedül gyakorolják az önkormányzatok jogköreit. A rendkívüli jogrend megszűntével viszont ismét működni kezdenek az önkormányzatban működő szakbizottságok, valamint hamarosan ismét ülésezik majd a képviselő testület is, tájékoztatott dr. Szalay László.

A többi településhez hasonlóan Dunaharasztin is működik Operatív Csoport, amely a járvány elleni védekezés helyi intézkedéseit koordinálja, ezt a polgármester vezeti. A testület továbbra is megmarad, amíg szükséges tovább működik, hogy az esetleges, a betegség elleni küzdelemhez kapcsolatos döntések minél hamarabb megszülethessenek, és azokat hatékonyan tudják érvényesíteni.