Ismét piac, a városvezetés nagyobb figyelmet kér Öntől!

//Berényi Attila
dh-piac-altalanos_dho_20200606

Dunaharaszti Városi Piac, korábbi kép, forrás: dho

Dunaharasztin május végén újranyitott a piac. Ám több szabályt változatlanul be kell tartani, és az sem ártana, ha nem csupán az árukra, hanem egymásra is figyelnének azok, akik itt vásárolnak.

A Városi Rendészet most még csak figyelmezteti azokat az autósokat, akik szabálytalanul parkolnak a piac környékén. Az önkormányzat honlapján megjelent hír szerint bár a területen sok, kijelölt parkoló áll a polgárok rendelkezésére, ám ezt többen figyelmen kívül hagyják. Sokan szeretnek a „pénztáraknál” megállni, azaz a piac bejáratában hagyják autóikat, akadályozva ezzel másokat, visszatérő probléma a buszforduló blokkolása is, áll a beszámolóban. Az ígéret szerint a jövőben, ha kell bírságolással fogják a rendet helyreállítani a rendészek.

A vásárláskor néhány óvintézkedést be kell tartani, ezek a járvány elleni küzdelemben fontosak, azaz a többieket óvja azzal, ha ezeket nem hagyja figyelmen kívül:

  • A piac területén kötelező a maszk, vagy bármilyen, a szájat és az orrot eltakaró ruhadarab viselése, mind az árusok, mind a vásárlók részére. Ennek hiányában nem lehet a piacon tartózkodni! Lényeges egyébként, hogy úgy semmit sem ér a maszk, ha a viselőjének orra kilóg belőle, akkor csak dísz szerepét tölti be.
  • 6-8 óráig csak a 65 év felettiek tartózkodhatnak a piac területén (ez a szabály az árusokra nem vonatkozik).
  • 8 órától a piac mindenki számára szabadon, saját felelősségére látogatható. A polgármester azonban nyomatékosan arra kérte a 65 év feletti lakosságot, hogy 8 óra után kizárólag jól átgondolt esetben keressék fel a piacot és vegyék figyelembe, hogy az csak saját felelősségre látogatható.
  • a családokból érdemes csak egy-egy főt kiküldeni a piacra. A vásárlás ezen formája most nem közösségi élmény. Maradjanak most otthon a gyerekek, azok menjenek ki a piacra, akiknek feltétlenül szükséges.
  • a piaci vásárlás esetén – bár ezt nyilván nehéz megoldani – próbáljon távolságot tartani a többi vásárlótól. 1,5 méter az ideális.