Piaci árusok, közétkeztetés, fertőtlenítés, háziorvosok a veszélyhelyzetben Dunaharasztin

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
A COVID-19 vírus okozta járvány elleni védekezésben elrendelt veszélyhelyzetben a Dunaharasztin működő Operatív Csoport folyamatosan dolgozik. Az egyes intézkedésekkel és az ezek kapcsán kialakuló helyzettel kapcsolatban rengeteg olvasói kérdést kaptunk, ezeket továbbítottuk dr. Szalay László polgármesternek, aki az Operatív csoportot is irányítja. Kérdéseinket és a kapott válaszokat, változtatás nélkül közöljük.

dho: Van-e lehetőség arra, hogy az önkormányzat fertőtlenítő szert és védőmaszkot adjon a lakosoknak, rászorulóknak?

dr. Szalay László: Több millió forint értékben vásároltunk már maszkokat, védőruhákat és fertőtlenítőket, ezekkel a járvány kezdete óta ellátjuk az orvosainkat, gyerekorvosokat, asszisztenseket, védőnőket, idősgondozásban résztvevőket, rendőröket, közterület-felügyelőket, stb. Ez önmagában több száz személyt jelent. Nagyon be kell osztanunk az anyagi erőforrásainkat, nem tudjuk, meddig tart a veszélyhelyzet, ezért a teljes lakosságot védőfelszereléssel ellátását nem tudjuk felvállalni.

dho: Lesz-e, van-e közterületi fertőtlenítés?

Sz.L.: A közterületek fertőtlenítését is megoldottuk, holnaptól (2020.04.08. a szerk.) indul a rendszeres, visszatérő védekezés, erről még ma külön közleményt bocsátunk ki.

dho: Jelenleg hány személy tartózkodik hatóságilag elrendelt karanténban a városban, hány igazolt fertőzöttről tudni a városban?

Sz.L.: Ezekről nem adhatok pontos tájékoztatást, ebben az ügyben a járási tisztifőorvoshoz kell fordulni. Azt hozzáteszem, hogy a hatósági karantént akkor rendelik el, ha az illető személy azért jelent kockázatot, mert külföldről érkezett haza, vagy azért, mert találkozhatott fertőzött személlyel. A karanténban lévők túlnyomó többsége tehát nem igazolt beteg, csak megfigyelés alatt van.

dho: Hány idős személy ellátásáról gondoskodik az önkormányzat?

Sz.L.: Lassan eléri a 200-at azon idős személyek száma, akiket napi szinten ellátunk. Ebből 140 azok száma, akikért eddig is az általunk fenntartott helyi idősgondozás felelt, és a 60-at közelíti azok száma, akik a járvány kezdete óta segítséget kértek tőlünk, és akikről maximálisan gondoskodunk.

dho: A gyermekek étkeztetése a kijárási korlátozás idején hogyan történik meg?

Sz.L.: Ellátjuk az Operatív Törzs által ránk osztott feladatot ezen a téren is, ezért aki igényelte, annak biztosítjuk a napi rendszeres étkezést. Jelenleg a 150-et közelíti a kiszállított adagok száma. Ezeket kollégáim juttatják el miden nap az igénylőkhöz.

dho: A rászoruló gyermekek a tavaszi szünetben milyen formában kapnak közétkeztetést? Szüleik ezt hol, milyen formában igényelhetik?

Sz.L.: Ebben már rutinunk van, évek óta gondoskodunk a hátrányos helyzetű gyermekek szünidei étkeztetéséről. A szülők most is megkaptak minden tájékoztatást ezzel kapcsolatban.

dho: A szociális étkeztetésben részesülők a hosszú hétvégén is kapnak-e ellátást?

Sz.L.: Természetesen igen. Hadd tegyem még hozzá, hogy családsegítő szolgálatunk továbbra is végzi a rászoruló családok számára az adományba kapott tartós élelmiszerek heti szintű kiosztását, ezzel és a többi intézkedésünkkel maximálisan le tudjuk fedni a nehéz sorsú családokat. Senki nem marad tehát ellátás nélkül Dunaharasztin!

dho: A Városi Rendészet, a Polgárőrség és a Rendőrség mennyire sikeresen tudja betartatni a kijárási korlátozás előírásait?

Sz.L.: Kollégáim teljes létszámban részt vesznek ebben a munkában is, hétvégén is, gyakorlatilag minden nap. Mi csak tájékoztatni és – maximum – kérni tudjuk az állampolgárokat, hogy felelős magatartást tanúsítsanak, az előírások betartatása a rendőrség feladata és hatásköre.

dho: A háziorvosi helyettesítésekkel mennyire sikerült biztosítani az ellátás zavartalanságát, mennyire túlterheltek a doktorok?

Sz.L.: Már a kezdetektől segítjük az orvosaink munkáját, nemcsak védőfelszerelésekkel, hanem azzal is, hogy részt veszünk a páciensek tájékoztatásában, eligazításában az orvosi rendelő előterében, így segítve azt, hogy csak a legszükségesebb esetekben jöjjön létre orvos-beteg találkozó. Elsőrendű érdekünk, hogy megóvjuk a haraszti orvosok és asszisztenseik egészségét, nyugodtan mondhatom, hogy az ellátás zavartalan.

dho.: És végül a legtöbb izgalmat okozó téma: tervezi-e az Operatív Csoport, hogy a helyi (!) őstermelőknek, piaci árusoknak valamilyen formában értékesítési lehetőséget teremt?

Sz.L.: Mindenben tartjuk magunkat az Operatív Törzs és a kormány előírásaihoz, ezért a piac a megszokott formájában nem üzemelhet tovább. Most már tudjuk, hogy mind Olasz-, mind Spanyolországban egy-egy, nagy tömeget vonzó rendezvény robbantotta be a járványt. Nagyon körültekintően kell tehát eljárnunk ebben a kérdésben, de keressük a megoldást a helyi termelők támogatására.