Elfogadta Dunaharaszti 2020-as költségvetését a város képviselő-testülete

//Berényi Attila
Elfogadták a 2020-as költségvetést - fotó: dunaharaszti online
Hétfői ülésén a városvezetés megszavazta az ez évi büdzsét. Korábban dr. Szalay László polgármester a költségvetés tekintetében 2020-at a „tervezés évének” nevezte.

Az eredeti tervezet szerint a költségvetés főösszege 10.424.621.437 Ft (tehát közel 11 milliárd forint). A városnak több mint 710 millió forint tartaléka is van.

Az úgynevezett működési célú bevételek 5,9 milliárd forint fölött vannak, a kiadási oldal ez alatt van nagyjából 100 millió forinttal.

A város a Nemzetiségi Önkormányzatok hagyományőrző tevékenységét összesen 26,6 millió forinttal támogatja.

Az állam ad és el is vesz az önkormányzattól. A Dunaharasztit megillető ez évi, központi költségvetési támogatás összege több mint 971 millió forint, viszont szolidaritási hozzájárulás címén ezt a pénzt gyorsan meg is húzzák közel 431,4 millió forinttal.

Az úgynevezett közhatalmi bevételek – magyarul helyi adók – több mint 4,3 milliárd forinttal szerepelnek a rendeletben. Ezt az összeget a 2019. évi bevételekre alapozva határozták meg.

A mostani költségvetés leginkább a tavaly megkezdett beruházások folytatására, befejezésére ad lehetőséget, és a jövő megalapozásának is teret enged.

A tervek szerint a nyáron már használhatják a Dunaharasztiak az új Orvosi Rendelőket, a város pályázik egy új bölcsőde építésére is.

Több intézmény energetikai felújítását is elvégzik ebben az esztendőben. Ez utóbbi annak ellenére spórolást jelent, hogy most kiadással jár. Hiszen az így felújított intézmények kevesebb energiát fogyasztanak, azaz alacsonyabb lesz az elektromos és egyéb közüzemi költségük.

Egyebek mellett költeni kell az új iskola felépítésére szánt telek közművesítésére, és a Hunyadi iskolának is szüksége lesz 4 új tanteremre. Jut a vízelvezetés fejlesztésére, karbantartására, lesz bicikliút fejlesztés, folytatódik a járda építési program. Már működik a Rendészeti iroda, de a város közbiztonságát és az együttélés szabályainak betartását folyamatos fejlesztésekkel segítik majd. Tervezik a szabadidőparkot a Bezerédi városrészben, és a város tervei között szerepel, hogy újabb telkek vásárlásával növeli a közvagyont.

A testület képviselői módosító javaslat elfogadásával úgy döntött, hogy nem értékesíti a Nomád Kempinget, ám a tervezett bevételi oldala ezzel rövidül.

Mindezeknek ad lehetőséget a most elfogadott költségvetés.