Megfeleződött a fecskeállomány, Dunaharaszti igyekszik segíteni a szárnyasoknak

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / sviatkovskyi
Az elmúlt közel két évtizedben legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, írta közleményében a Magyar Madártani Egyesület.

A szervezet felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon, az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van például a fecskéknek. Ezek a szárnyasok – a denevérekkel együtt – ugyanis egyszerűen megeszik ezeket a rovarokat.

A települési fecskeállomány azonban az ezredforduló óta megfeleződött, ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

Dunaharaszti Önkormányzata még tavaly nyáron kezdett fecskefészek telepítésbe. Akkor 47 db molnárfecske-fészket és 10 db füstifecske-fészket telepítettek a Duna utcai, önkormányzati tulajdonú telephelyre, számolt be a város hivatalos honlapja.

Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske körülbelül 1 kg, muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta, legalább kétmillió kg, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad.

Ön is segíthet a fecskéken. A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat.

 

(mme.hu, hvg.hu, dunaharaszti.hu)