Rengeteg kérdés és válasz a közmeghallgatáson

//Berényi Attila
kozmeghallgatas-sokan_dunaharaszti_online_20200211

Közmeghallgatás, Dunaharaszti 2020. 02. 10., fotó: dunaharaszti online

Megtartotta ez évi közmeghallgatását Dunaharaszti Város Önkormányzata. Szó volt az idei költségvetés tervezetéről, fejlesztésekről, tervekről. A polgármesteri beszámolót a lakossági kérdések és az azokra adott válaszok követték. Egy órásra sikeredett az esemény.

A közmeghallgatás valójában egy képviselő-testületi ülés, amelyen ilyenkor a polgárok is szerepet kapnak, kérdezhetnek, megoldandó ügyeiket vethetik fel.

Dr. Szalay László polgármester a szokásokhoz híven a költségvetés főbb számainak ismertetésével kezdett. A városvezető elmondta, hogy tavaly több pénzt költött az önkormányzat, mint amennyire az idén lehetősége lesz. Az elmúlt esztendőben megkezdett beruházások jó része a következő időszakban érik majd be. Ezen felül 2020 a tervezés éve lesz, amikor felkészül a városvezetés a következő időszak fejlesztéseire.

A város költségvetésének főösszege valamivel több mint 10 milliárd forint. A legnagyobb bevételi forrás az iparűzési adó, amely 3 milliárd 800 millió forintos nagyságrendben szerepel a tervezetben. Az állami normatív támogatás 504 millió forint. A várost közben terheli az úgynevezett szolidaritási adó, amelyet az államháztartás vesz vissza a településektől. Természetesen az önkormányzatoknak a rendelkezésre álló keretből kell finanszírozniuk a fejlesztésekből, kötelező és önként vállalt feladataikból, bérterhekből álló kiadásaikat.

A folyamatban lévő, a polgármesteri beszámolóban felsorolt beruházások:

  1. Orvosi Rendelő. Márciusra tervezik a műszaki átadást, és a betegek nyár elején vehetik birtokba. A városnak a fejlesztés árának második részét az idén kell kifizetnie. A rendelő mellé egyébként egy nagyobb parkolót is terveznek.
  2. A város pályázik egy új bölcsőde építésére. Erre 141 millió forintot tervezett be a képviselő-testület önrészként.
  3. Több intézmény energetikai felújítását végzik el ebben az évben. Ezt is pályázati támogatásból fedezik, de ennek is van önrész igénye.
  4. Az új iskola építéséhez területet kell biztosítania Dunaharasztinak. Az erre kiszemelt telekről itt írtunk korábban. Ezt közművesítve kell átadni a beruházáshoz.
  5. További iskolabővítésre is készül a város. 4 új osztályra jelentette be az igényét a tankerület a Hunyadi iskolában. Ezt valószínűleg ugyanolyan konténeres formában oldják meg mint a Kőrösi és a Rákóczi iskola esetében is történt.
  6. Ebben az évben nagyjából 100 millió forintot különít el a város a vízelvezetés fejlesztésére, karbantartására. Ebből az összegből oldják meg az előre tervezett ilyen jellegű beruházásokat, és azokat is, amelyeket a lakosság kérésére indítanak.
  7. Megindul a Fő utca fejlesztésének tervezése. Nekilátnak a Paál László utca járda és bicikliút fejlesztésének is, hiszen itt lesz az új iskola.
  8. A lakossági járda építési program is nagyobb támogatást kap ebben az évben. Erről itt írtunk korábban. De maga az önkormányzat is épít járdákat. Alapvetően ez utóbbi ott várható, ahol több ember jár, akár a tömegközlekedés megállói, akár az intézmények közelsége miatt.
  9. Megemelték a közalkalmazottak bérét, létrejött a rendészeti iroda, amely létszámbővítéssel jár, óvoda pszichológust és pedagógiai asszisztenst vett fel a város. Ez mind azt jelenti, hogy a bértömeg is növekszik.

Ezt követően a lakossági kérdések következtek. Az ezekre adott válaszokból egyebek mellett kiderült, hogy nincs új információja a városvezetésnek a Budapest-Belgrád vasútvonal tervezett felújításáról.

Elhangzott az is, hogy még az idén elkezdődik a Sportszigetre tervezett napközis tábor megépítése. Ezt a fejlesztést két ütemben végzi majd el a város. Először az alapozás és a külön épületben lévő gondnoki lakás készül el. A második ütemben jön létre maga a tábor. A tervekben szerepel a Duna parti sétány kiépítése is, úgy, hogy körbejárható legyen a part mentén a sziget. Ezen fölül az elképzelések között van a régen itt álló, fahíd újjáépítése is valamilyen formában.

Ismét szóba került a kerékpárút. A nagyobb fejlesztést – ahogyan azt már korábban is jelezték – azért nem kezdte meg a város, mert azzal meg szeretnék várni az M0-áson folyó munkák végét. Ellenkező esetben ugyanis óriási dugók alakulnának ki a dupla felújítás miatt a városon belül, a Némedi úton. Ez a helyzet valószínűleg az idén még érvényben lesz. Két kerékpárút fejlesztés van még tervben. Az egyik Taksony és Dunaharaszti között, a másik a Paál László utcában a lakóövezet határáig.

Szóba került a Volán megváltozott reggeli menetrendje, amely többeknek okoz problémát. Ezt a gondot az önkormányzat felé is többen jelezték már, és a városvezetés meg is kereste a Volánt, levélben és személyes egyeztetést is kezdeményeztek.

Plusz gyalogátkelőhelyek létesítése is szerepel az elképzelések között, és az okoszebra projekt is a végéhez közeledik. Erről egyébként itt írtunk korábban.

Kérésként futott be, hogy létesüljön egy gyalogos híd a csatorna felett, az Andrássy útnál. A kezdeményezést nyugtázta a képviselő-testület, bár a polgármester tájékoztatása szerint erre ebben az évben nem lesz még lehetőség.

Felmerült lakossági kérésként, hogy legyen ismét a régi rend szerint a lomtalanítás, azaz meghatározott napon kelljen kipakolni a már szükségtelenné vált tárgyakat. Az önkormányzat szerint az említett rendszerben tele lett szeméttel a város, és ez gyakran a lomizók tevékenységének volt köszönhető. Így a jelenlegi, személyes egyeztetésen alapuló rendet nem szeretnék megváltoztatni.

Folytatódik a Zöld Haraszti program, amelyben minél több fát szeretnének a továbbiakban is telepíteni.

 

A jelenlegi tervek szerint február 24-én lesz a képviselő-testület következő ülése, itt már szavazhatnak a 2020-as költségvetésről is.