Maximum 25 ezer főig engedik duzzadni Dunaharaszti lakosságát

//Berényi Attila
koltozes-agglomeracio_freepik_formatoriginal

Képünk illusztráció, forrás: freepik / formatoriginal

Dunaharaszti 15 ezres községből vált kisvárossá, idén januárban 22 900 lakossal. Szalay László 2002 óta vezeti a települést, azt mondja, már elődei elkezdték a tudatos tervezést, amikor – látva a kiköltözők tömegét – belterületté nyilvánítottak határszakaszokat. Ez a Népszava Budapesti Agglomerációt bemutató cikkében olvasható.

A lapnak a polgármester elmondta, hogy még 2003-ban változtatták meg a helyi építési szabályzatot és stratégiai tervet készített a városvezetés. Ekkor határozták meg azt a bizonyos, 25 ezer fős lélekszámot. Kijelölték az építési övezeteket és meghatározták, hol épülhetnek csak családi házak, hol társasházak.

Szalay azonban azt mondta a Népszavának, nem számolhattak mindennel. A legújabb családtámogatások hatására megjelentek a városban azok a vállalkozók, akik már a belső utcák nagyobb üres telkein kezdtek 6-8 lakásos társasházakat építeni, ami nem tetszett az itt élőknek. Hogy élhető maradjon a város, ma már az a szabály, hogy 400 négyzetméterenként épülhet egy lakás.

A Népszavának adott tájékoztatása szerint az utóbbi évek fejlesztései is növelik a város vonzerejét: gyakorlatilag minden utca szilárd burkolatot kapott, van két kulturális programokra használható intézmény és egy ötszáz fős sportcsarnok, ami a városvezető szerint bőven elegendő, hamarosan elkészül több épület összevonásával az új orvosi rendelő. A gyermekintézmények közalkalmazottainak bérét kiegészítik, és most tervezik a fiatal pedagógusokat vonzó szállás kialakítását, ahogy megérett a helyzet egy munkásszálló építésére is – fog bele a tervek sorolásába Szalay László. Az itt letelepült cégek ugyanis egyre nehezebben találnak munkaerőt, van, amelyik Pestről hordja buszokkal dolgozni az embereket, mondja a Népszavának Szalay László.

A teljes cikket ITT találja meg.