Kampányértékelő 3. rész – Kücsön Sándor

//Berényi Attila
Kücsön Sándor, önkormányzati képviselő, MSZP forrás: dunaharaszti online
Túlvagyunk a választáson! Ebből a nézőpontból készült az a minisorozat, amelyet itt, a dunaharasztionline.hu oldalon indítottunk. A kampány ricsaján túl, a hirtelen támadt csendben arra vagyunk kíváncsiak, hogy a jelölő szervezetek vezetői hogyan értékelik szereplésüket itt, Dunaharasztin. Az MSZP listán egy képviselői helyet szerzett, ahogy eddig. Ez siker, vagy kudarc? Ezt jártuk körbe Kücsön Sándorral, az MSZP Dunaharaszti elnökével.

Kücsön Sándor: Elsőként itt is szeretném megköszönni a ránk leadott voksokat a választóknak, és egyben gratulálni szeretnék dr. Szalay László újraválasztott polgármesternek és a képviselő-testület tagjainak! Én megszoktam hosszú évek alatt, hogy csapatban dolgozom. Mi még nem vagyunk túl az interjú készítésének időpontjában az értékelésen. Először szeretnénk szusszanni egyet, és hideg fejjel szeretnénk gondolkodni. Ha a számokat nézzük, és a megyei listára leadott szavazatokat vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy Dunaharasztin most is 46%-ot kapott a Fidesz, csakúgy, mint az Európai Parlamenti választáson. A pártpreferencia nem változott. Azt látom ez alapján, hogy nekünk nagyon nagy tartalékaink vannak a településen. 10% körüli szintet tudtunk hozni, és ez az országban számított átlagos eredményhez képest is magasabb.

dho: Mennyire elégedett az eredményükkel? Minden körzetben indítottak jelöltet, és csak Ön jutott be ismét, kompenzációs listán.

KS: Igen, egy hármas egységben, az Összefogás Dunaharasztiért Egyesület, a Párbeszéd és az MSZP nyolc jelöltet tudott állítani Dunaharasztiban. Próbáltunk arra figyelni, hogy lefedjük a város összetételét, azaz képviseljük a fiatalokat, az idősebbeket, hangsúlyozottan megjelentek a hölgyek, de végzettség és munkahely szempontjából is egy vegyes csapat volt ez. Mindezek ellenére nem vagyok elégedett az eredménnyel, kicsit többre számítottam. A választók akaratát azonban tiszteletben kell tartani, most erre futotta.

dho: Még a kampány alatt sok választó az önök és a DK szemére is vetette, hogy nem sikerült együtt dolgozniuk, közös jelölteket állítaniuk.

KS: Ez egy nagyon fontos kérdés. Nemcsak nekünk, hanem a másik párt számára is nagy tanulság ez a történet. Azt gondolom, hogy erősítenünk kell a kapcsolatot, és együttműködésre van szükség.

„Véleményem szerint nem történhet meg újra az, hogy mandátumokat veszítsünk el a közös gondolkodás hiánya miatt.”

A kampány alatt és előtt, de most is tartjuk magunkat ahhoz, hogy a többi ellenzéki pártot nem kritizáljuk.

dho: Dunaharaszti képviselő-testülete teljesen megegyezik a korábbival, a polgármestertől az összes képviselőig. Ennyire jól dolgozott ez a csapat?

KS: Hogy erre pontos választ tudjak adni, ahhoz alaposabb elemzésre lesz szükségünk. Ami most látszik, hogy egy nagyon jó kampányt folytattak. És nagyon sikeresen fésülték össze a helyi Fideszt és a Lokálpatriótákat. Úgy látom, hogy kiváló szakemberek irányították a kampányt, és megfelelő források is rendelkezésre álltak. A képviselő-testület összetétele nagy valószínűséggel ennek köszönhetően maradt a régi.

Kücsön Sándor, önkormányzati képviselő, MSZP forrás: dunaharaszti online

dho: Amit ön most mond, az egyfajta pozitív kritika. De fordítsuk meg: önöknek nem álltak rendelkezésre ugyanezek a feltételek és eszközök a kampányhoz?

KS: A töredéke állt csak rendelkezésünkre, és ez a mai anyagias világunkban meghatározó tényező!

dho: Mit fognak csinálni másként a következő öt évben, hogyan kezdenek el építkezni a következő választásra?

KS: Ezt a közösségünk fogja megválaszolni. De azt már most tudom, hogy nekem is sok mindent másképp kell csinálnom. Az a döntés már megszületett, hogy ha listán is, de én bekerülök a testületbe. Ez pedig arra kötelez, hogy folytassam azt a munkát, amit eddig végeztem. Viszont a tevékenységünket némileg át kell alakítani.

„Az biztos, hogy amit teszünk, annak majd jobban kell látszania!”

dho: Ha most visszanéz, akkor más szemszögből álltak volna-e hozzá a polgármesterjelöltek versenyéhez?

KS: Én ott kezdem, hogy dr. Szalay László 2002-ben lett az MSZP–SZDSZ jelöltje. Ha a tevékenységére gondolok, akkor úgy hiszem, ez akkor nem volt hiba, sőt megkockáztatom, hogy ma is tudnánk azonosulni az akkori énjével!

„Ugyanakkor a közösségünk számára nehéz feldolgozni, hogy eltávolodott tőlünk és másokat közelebb engedett magához.”

Mindez egy értékrendi változást is jelez. Ahhoz azonban még információt kell gyűjtenünk, hogy ezt helyén tudjuk kezelni.

dho: Álláspontja szerint a Fidesz és a Lokálpatrióták szorosan együttműködnek. Mennyire valósítható meg ebben az erős túlsúlyban a baloldali értékrend képviselete a testületben?

KS: Korábban a Lokálpatrióták egy része a mi értékrendünket is osztotta, ám úgy látom, hogy ezt többen feladták. Ezzel azonban nem nagyon lehet mit kezdeni, ezt tudomásul lehet csak venni. Csakúgy, mint azt, hogy ez a tizenegy tagú többség fogja meghozni a várossal kapcsolatos összes döntést, ők fognak dönteni arról, hogy engem bevonnak-e ebbe a munkába, és ha igen, milyen formában teszik ezt. Az biztos, hogy semmit sem fogunk feladni a saját értékrendünkből, sem a mögöttem álló közösség, sem én.