Egyre nagyobb bajt okoz a sertéspestis, Dunaharasztin is intézkedni kell

//Berényi Attila
forrás: freepik / yrabota
Egyre csak terjed a sertéspestis az országban. Tavaly április óta már kétezer vaddisznóban mutatták ki az emberre veszélytelen, de az ágazatot komolyan súlytó kórt. Ez még nem terjedt át a házi sertésekre, éppen ezért szigorú védekezéssel igyekeznek a szakemberek fenntartani a védettséget.

Mivel a közelmúltban a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetében, egy elhullott jószágban megtalálták a kórokozót, így az Országos Főállatorvos Helyi Járványvédelmi Központ felállítását rendelte el Pest megyében.

A Dunaharaszti Önkormányzat által is megjelentetett közlemény szerint a magas kockázati besorolású településeken 2019. október 2-át követően 60 napon belül minden állattartót fel kell keresniük az állatorvosoknak. Ekkor összeírják a teljes állományt, korcsoportonként.

Ez a gazdáknak azért fontos, mert ha bekövetkezne a baj, és le kell ölni az állományt, az állami kártalanításban csak az részesülhet, aki eleget tett ezen előírásoknak.

Dunaharasztin első lépcsőben a házi sertésállomány tájékoztató jellegű összeírását végzik el. Így az itt elérhető nyomtatványt kell kitölteni, és eljuttatni legkésőbb 2019. november 29-ig a Polgármesteri Hivatalhoz. Ezt a gazdák megtehetik levélben – cím: 2330 Dunaharaszti, Fő út 152, de bevihetik személyesen is a B/2-es épületbe, esetleg elküldhetik elektronikusan a bagi.andrea@dunaharaszti.hu címre is.

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke, Kiss György arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a sertéstenyésztők továbbra is nagyon tartanak az afrikai sertéspestis terjedésétől (ami amúgy keletről, Ázsia felől terjed), de szerintük a legnagyobb veszélyforrás továbbra is az ember. Kiss arról magyarázott a lapnak, hogy Magyarországra számtalan vendégmunkás érkezett a fertőzött területekről (Románia, Ukrajna), mivel munkaerőhiány van az ágazatban. A betegség emberre nem veszélyes, így bárki bátran fogyaszthat a fertőzött húsból, az ételmaradék ugyanakkor továbbadhatja a kórt az arra fogékony állatoknak. A szakember szerint leginkább a kisebb, szabadon tartás mellett kiálló gazdaságok lehetnek veszélyben, ahol nem éri meg a kerítés, a fertőtlenítő kiépítése, mert az nagyobb költséget jelentene, mint amennyit az állomány kitesz.

A február eleji, legalacsonyabb szintjéhez képest az élősertés felvásárlási ára 40 százalékot meghaladó mértékben drágult – mondta el Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Napi.hu-nak. Ezt a drágulást egyenlőre nagyrészt lenyelte az ágazat, de előbb-utóbb a vásárlók is megérzik majd.

A helyzet komolyságát jól mutatja a román helyzet. A napokban ott 13 ezer sertés leöléséről született újabb döntés. A szomszédos ország 41 megyéje közül 25-ben vannak házi sertéseknél észlelt aktív ASP fertőző gócok, másik hét megyében pedig kizárólag vaddisznóknál mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

 

(via: dunaharaszti.hu, Magyar Nemzet, hvg)