Notebookokat kaptak a haraszti kisdiákok

//Tóth Gábor
rakoczi-suli_laptop_dho_20240515-7

Dunaharasztin 476 notebookot osztottak szét a diákok között. fotó: dho

Folytatódik az oktatás digitalizációs fejlesztése. 476 db notebookot osztottak szét a diákok között Dunaharasztin.

A már évekkel ezelőtt elkezdődött programban az a cél, hogy a diákok a mai kor elvárásainak megfelelő tudást és tanulási környezetet kapjanak, a digitális térben is. Az állam lehetőséget teremtett arra, hogy térítés nélkül jussanak laptopokhoz a gyerekek.

Átvették a szülők a gyermekeinknek használatra adott hordoztható számítógépeket. fotó: dho

A projekt még 2022 tavaszán kezdődött, akkor a 9. évfolyamon tanulók és pedagógusok kaptak használatra 120 ezer gépet. Tavaly decemberben, még a téli szünet előtt is megkaptak az általános és középiskolás gyerekek 200 ezer notebookot – emelte ki Maruzsa Zoltán a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tagintézményében tartott eseményen. A Belügyminisztérium köznevezésért felelős államtitkára elmondta, hogy idén eddig Pest vármegyében szállítottak ki jelentősebb mennyiségű laptopot. Hozzátette, hogy Dunaharasztiban összesen 476 hordozható számítógépet vehettek át diákok. A Baktay Ervin Gimnáziumban 111, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában 97, a Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában 209, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában pedig 59 darab gép talált gazdára.

Dr. Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős belügyi államtitkár. fotó: dho

A számítógépekre még tavaly év végén nyújthatták be az igényüket a szülők a KRÉTA rendszeren keresztül. Az operációs rendszerrel és a tanulóknak szánt programokkal ellátott notebookhoz hordtáskát, egeret is adtak.

A cél az, hogy az eszközök segítségével azokhoz a tartalmakhoz, okostankönyvekhez, mintegy 200 ezer digitális tartalomhoz jussanak hozzá az ötödik osztálytól a tizenkettedik osztályig a gyerekek, amelyek a Nemzeti Köznevelési Portálon, illetve a Krétában elérhetőek. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a program folytatódik majd a következő tanévben is.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 140 millió forintos támogatást kap a tankerületen keresztül az iskola belső átalakítására.

Dr. Szalay László Dunaharaszti város polgármestere az átadón. fotó: dho

Az eseményen részt vett dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere aki egyben átadta az intézmény új, az önkormányzat finanszírozta játszóudvarát is. Ficzere Noémi a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója rövid beszédében megköszönte az intézménynek nyújtott támogatást. Az átadón jelen volt dr. Pálos Annamária a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ vezetője is.

Ficzere Noémi a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola intézményvezetője. fotó: dho
(dho)