Kreatív ’56-os megemlékezés a Rákóczi suliban

//Tóth Gábor
oktober23_rakoczi-suli-kreativ_dho_20231019-3

A kiállítás. fotó: dho

A dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, ahogy a többi oktatási intézmény, idén is megemlékezett az 1956-os eseményekről. A tanárok és diákok azonban most egészen más módját választották annak, hogy felidézzék az október 23-án és az azt követő napokban történteket.

Az idén nem a már jól megszokott ünnepséget szervezték meg az iskolában, ahol általában szavalatok és mini jelenetek, valamint zenei betétek váltják egymást. A pedagógusok és a diákok interaktív eseményeket szerveztek.

3 tanteremben két napon át tudtak részt venni a diákok a különböző eseményeken. Az egyik teremben filmvetítés volt, a másikban egyfajta szabadulószoba. Az osztályok ebben a teremben egy „kifosztott” képtárba kerültek, ahol akkor helyezték vissza a képeket a falra, ha bizonyos kérdésekre helyes választ adtak.

Az utolsó terem egy valóságos múzeummá alakult. Az osztályok ide negyedóránként érkeztek és így kis csoportban vehettek részt Ledneczki Renáta tanárnő magával ragadó tárlatvezetésén. Persze az elsősöknek másként kellett elmondani ugyanazt, mint a felsősöknek. Azonban mindenki könnyen befogadható élménnyel távozott a kiállításról, ahol a földön térkép, a falakon rajzok, visszaemlékezések, az egyik sarokban pedig Panyik Olivér 7/c osztályos tanuló nagyméretű tank makettje volt látható. Az esemény minden esetben azzal indult, hogy a diákokat megkérdezték mit jelent nekik a szó, szabadság. Mi harmadikos gyerekeket hallhattunk, ahol két nagyon érdekes válasz is elhangzott:

„Akkor vagyok szabad, ha nincs túl sok teher rajtam.”

„Ha nincs alárendeltség, szabadnak érzem magam!”

A valóban érdekes, szórakoztató és látványos megemlékezés elkészítésében nagyon sok pedagógus vett részt, de oroszlánrészt vállalt a munkában Ledneczki Renáta, Maczali Éva és Weinber Gabriella tanárnő.

Dunaharaszti Város Önkormányzata egyébként 2023. október 23-án, 17.00 órakor tartja megemlékezését a Hősök terén, az ’56-os emlékműnél.

forrás: dunaharaszti.hu
(dho, dunaharaszti.hu)