Ne etesse a vízimadarakat a Sport-szigeten sem!

//Tóth Gábor
kisduna_vadkacsa_dho_20211109

Vadkacsa a dunaharaszti Sport-sziget partján. fotó: dho

Bár jó szándékkal, de sokat nagy bajt csinálnak azzal, hogy etetik a vízimadarakat, például Dunaharasztin a Sport-szigeten. Ez nem segíti az állatokat, sőt tömegesen betegíti meg őket!

A vízimadarak, különösen nyáron, bőségesen találnak maguknak táplálékot. Semmi szükségük arra, hogy etesse őket, pláne nem kenyérrel, vagy ehhez hasonlókkal. A Sport-sziget madarai az etetéshez sajnálatosan már annyira hozzászoktak, hogy néhányan maguk mennek oda kéregetni. A nagyon káros jelenségre a Hétszínvirág Óvoda hívta fel a figyelmet, de szerkesztőségünk tagjai is tapasztalták ezt a parton.

A növényevő vízimadarak (récék, ludak, hattyúk) táplálékát alapvetően a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növény képezik, ami gyakorlatilag korlátlanul a madarak rendelkezésére áll télen és nyáron egyaránt, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület. Az etetés azonban kikapcsolja ezeknél az állatoknál a természetes táplálékkeresést. A nekik dobált kenyér, sőt a kacsaetető automaták pellete is emésztőszervi gyulladást okoz a szárnyasoknál, a fiókáknál röpképtelenséget hoz magával.

Kép forrása: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

És itt még nincs vége az etetéssel okozott problémáknak. Ugyanis az ilyen ételmaradékok bizony vonzzák a vizipatkányokat is. Sőt a madáretetések felelősek azért is, hogy a kacsák és a hattyúk is utána kapnak a horgászok horgainak, sőt le is nyelhetik őket. Az etetett területek közben újabb madarakat vonzanak a környékre, ami a szárnyasok között terjedő betegségek megjelenését, például a madárinfluenza pusztítását is okozza.

Amennyiben további információt szeretne a vízi szárnyasok helyes és helytelen táplálkozásáról, akkor azt ide kattintva találja meg.

Ha azt látja, hogy valaki, etetni szeretné, akár a Sport-szigeten a kacsákat, hattyúkat, kedvesen, de szóljon neki, hogy kárt tesz.

(MME, dho)