Ma is folytatódik a pedagógussztrájk

//Berényi Attila
Élőlánc Dunaharasztin 2023.01.24-én. fotó: dho
Már több mint egy éve demonstrálnak a pedagógusok, a munkakörülményeik javítását, a rájuk nehezedő termelés mérséklését és a bérek rendezését követelve. A sztrájk sorozat folytatódik, immár a „státusztörvény” ellen is felemelik a szavukat.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének értesülései szerint, amelyet a szabadeurópa.hu közölt, a kormány már ebben a hónapban beterjesztené az Országgyűlésnek a tervezett változtatásokat, májusban tartanák a szavazásokat, júliustól pedig már hatályba is lépnének. A napokban ugyanakkor több kormányzati szereplő is arról beszélt, hogy nincs határideje a javaslatok parlamenti beterjesztésének, egyelőre az egyeztetések zajlanak.

A kormány álláspontja szerint a jogszabály célja, hogy a pedagógusoknak legyen kifejezetten a munkájukra vonatkozó speciális jogviszonyuk, amihez teljesítményalapú rendszer is társulnak. A két legnagyobb pedagógus-szakszervezet, a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) viszont úgy látja, hogy a tervezet nem felel meg az Európai Unió felé tett kormányzati vállalásoknak sem.

A sztrájk tehát ma (2023.04.24.) is folytatódik. Úgy tudjuk, hogy a kezdeményezéshez több dunaharaszti pedagógus is csatlakozott. Az iskolák igyekeznek a megszokott mederben tartani az oktatást.

(Szabad Európa, dho)