Szombaton írják a felvételit az általános iskolások

//Tóth Gábor
felveteli_irasbeli_baktay_freepik_katemangostar_20200104

Képünk illusztráció, forrás: freepik / katemangostar

Az általános iskolások szombaton írják meg a központi írásbeli feltételit magyarból és matematikából. A dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium több mint 500 tanulónak ad lehetőséget a dolgozatok megírására, mondta el szerkesztőségünknek Lévay Mónika az intézmény vezetője.

A középiskolába jelentkező diákoknak egy magyar nyelvi és egy matematikai feladatsort kell majd megoldaniuk, kétszer 45 perc alatt. A dolgozatok 50-50 pontot érnek maximum. A több mint 500 kisdiáknak sok hely kell a vizsgázáshoz, hiszen jogszabály írja elő, hogy egy-egy teremben hányan lehetnek. Így a Baktay mellett a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola is helyszín lesz. A Dunaharasztin vizsgázó diákok tájékozódását éppen ezért egy „Vizsgahelyszín kereső” is segíti, amely a Baktay honlapján érhető el.

Lévay Mónika hangsúlyozta, hogy a náluk a felvételit megíró gyermekek közül nem mindegyik itt akar majd tovább tanulni, de feltételezhető, hogy a többségük majd a haraszti gimit választja.

A vizsga időpontja: 2023 január 21. szombat 10.00 óra. Ez azt is jelenti, hogy a diákoknak már 09.30-kor a helyszínen kell lenniük, aki 10 óra után érkezik oda, azt már nem is engedik be. A tanterembeosztást az iskola bejáratánál találják majd meg. A vizsga 12.00 óráig tart.

Fontos, hogy a szülők, csak az iskola kapujáig kísérhetik gyermeküket, ennek a vizsga nyugalma miatt van jelentősége.

Minden tanuló vigyen magával személyazonosítására alkalmas, érvényes fényképes igazolványt (személyi igazolvány, diákigazolvány, útlevél), valamint a feladatlapok kitöltéséhez tollat.

A megoldókulcsokat a vizsga után kapják majd meg a tanárok, a kiértékelt dolgozatokat, tehát az elért eredményeket 2023. január 30. (hétfő) 10.00 és 18.00 óra között lehet majd megtekinteni a Baktay Ervin Gimnáziumban.

A szülők részéről az a legjobb, ha maximálisan támogatják a gyermeküket a vizsga előtt, de ne helyezzenek rá túl nagy nyomást, mondta Lévay Mónika. Az segíthet, ha néhány feladatsort a hátra lévő időben még megcsinálnak. A lényeg, hogy nyugtassák meg a gyereket, amennyire csak lehet. Ne mondják azt a gyereknek, hogy „Ezen múlik a jövő!”, mert mindig van „B” terv.

„Ne rakjanak plusz terhet a gyerekre a túlzott elvárásokkal. éppen elég neki az, hogy esetleg életében először vesz részt egy ilyen vizsgán.” – hangsúlyozta az intézményvezető.

A szombati központi, írásbeli felvételi vizsgáról szóló részletes tájékoztatót ide kattintva találja meg.

(dho)