Tanársztrájk – haraszti pedagógusok is lesznek a résztvevők között

//Tóth Gábor
kockasing_freepik_iamtui7_221004

A kockás ingek a pedagógus demonstrációk jelképévé váltak. kép: freepik / iamtui7

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a napokban jelentette be, hogy 2022. október 5-én országos munkabeszüntetést tart. Dunaharasztin is lesznek résztvevők.

Az Oktatás világnapját ünnepeljük egyébként szerdán, pontosan ezért ütemezte akcióját erre a napra az érdekvédelmi tömörülés. A PDSZ azt kéri a tanároktól, hogy ne vegyék fel a munkát.

Országos, pedagógus sztrájkot hirdettek

Információink szerint Dunaharasztin is lesznek olyan pedagógusok, akik részt vesznek a megmozdulásban. Azok az intézmények, amelyek bekapcsolódnak valamilyen szinten a megmozdulásba, előzetesen értesítették erről a szülőket.

A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola honlapján például közlemény jelent meg. E szerint várhatóan 24 pedagógus nem veszi majd fel a munkát, több tanítási órán. Ám ebben az időszakban is biztosítják a gyermekeknek a törvény szerint előírt, elégséges szolgáltatást:

  • lesz felügyelet, és lehetőség szerint helyettesítéssel tartják meg a tanórákat,
  • az órák legalább 50%-án lesz tanítás,
  • a tanulók étkeztetése is biztosított marad,
  • a sajátos nevelési igényű gyerekeket a megszokott körülmények várják.

Információink szerint egyes haraszti intézményeknél a szülők külön demonstrációval biztosítják szolidaritásukról a tanárokat.

Közben a PDSZ 2022. október 14-ére már meg is hirdette a következő, a terveik szerint a szerdainál is nagyobb demonstrációját.

(dho)