Erdei iskolában jártak a Hunyadi diákjai

//Berényi Attila
erdei-iskola_hunyadi-suli_20220926

fotó: Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola / Kaltenecker Anita, Kissné Bogoly Nóra, Bella Lehelné

A napokban a Börzsönyben található Kisinócon töltöttek négy napot a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola 6.c, 6.d és a 6.e osztály tanulói.

A sok túra és a környék felfedezése mellett megismerkedtek a Börzsöny állat- és növényvilágával. A Csermely mustra alkalmával maguk halásztak ki állatokat a vízből. Hogy ezentúl bátrabban vághassanak neki egy túrának, megismerkedtek a túra jelzésekkel és térkép segítségével kincseket is kerestek.

Kardos Balázs, a 6.c tanulója így foglalta össze a tanultakat:

„Aki a Börzsönybe látogat, annak nem csak a csodaszép hegyeket, hanem a kb. 400 forrás közül néhányat érdemes megnéznie. Ebben a hegységrendszerben kifejezetten vigyáznunk kell a hüllőkre. A Börzsöny egy vulkanikus hegy, a legkülönlegesebb állat itt a foltos szalamandra. A Börzsönyben a legelterjedtebb növényfajták a tölgy- és a bükkfa. A sokszínű élővilág lenyűgöző.

Ha ellátogattok ide, akkor remélem nagyon jól fogjátok érezni magatokat”

A hét során a gyakorlati ismeretek megszerzésén volt a hangsúly, így a kézműveskedés se maradhatott ki. Gyertyát készítettek és kendőt festettek a gyerekek.

Több, a tájegységre jellemző elnevezést németül is megtanultak a gyerekek. A német nyelv és hagyomány több programon is visszaköszönt. Több német dalt és táncot is megtanultak.

Az élményt Dunaharaszti Város Önkormányzata Szociális és Egészségügyi Bizottsága és a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatta.

(Kaltenecker Anita)