Haraszti diákok sikere az Okosharaszti programban

//Berényi Attila
taborbeszamolo_merlin-haz_20220905

A Curie Környezetvédelmi Emlékverseny jutalomjátéka Dunaharasztin. fotó: Merlin Ház

Dunaharaszti Önkormányzata még 2019-ben úgy döntött, hogy beszáll a tehetséggondozásba, az innováció támogatásba és Okosharaszti néven programot indít. A cél az, hogy újszerű gondolatok jelenjenek meg a városban. A megvalósításban a Merlin Ház adja a fő szakmai bázist. Rendkívül sikeres tanévet tudhat maga mögött a kezdeményezés.

A pandémia az Okos Haraszti programot is akadályozta, de idén tavasszal már komoly, országos sikereket értek el, áll a Merlin Ház szerkesztőségünknek küldött összefoglalójában.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) országos diákpályázatot hirdetett a 2021/2022-es tanévre „MI – mesterséges intelligencia az űrkutatásban” címmel. A Merlin Ház és a Hunyadi iskola szakmai együttműködésében készült el erre a pályázatra a nyolcadikosok „Lunar Project” elnevezésű pályamunkája. A projekt két csapat közös munkájával valósult meg: a Hold kolonizálását segítő tudományos kutatóállomás makettjét készítették el, egy speciálisan programozott Lunar Rover holdjáróval együtt. Hosszú hetek komoly kreatív és tudományos csapatmunkájának eredményeképp született meg a csodás eredmény: a Dizájn-csapat és a Tech-csapat is első díjat nyert az országos versenyen a 11-14 évesek kategóriájában, írja a Merlin ház színeiben ténykedő Tubákos Zsuzsa.

A Design-csapat vezetője Nyári A. Ildikó tanárnő, tagjai: Farkas Kira, Füredi Anna, Gárdonyi Béla, Nemes Linda. A Tech-csapat vezetője Báthori István informatikus-oktató-rendszergazda, tagjai: Gál Róbert, Mannheim Gábor, Németh Donát Péter, Varga Dániel. A kétszeresen is díjnyertes projektet ide kattintva ismerheti meg.

Áprilisi végén Rácalmáson rendezték meg a „Mesterséges intelligencia és az élő bolygó” című 3. Robotika kiállítás és előadássorozatot, amelynek egyik szakmai szervezője volt a Merlin Ház. A nagy sikerű nyílt napon sok száz gyerek felnőtt ismerkedett a jövő technológiáival: robotokkal, 3D nyomtatókkal, drónokkal, programozással, többek között a Merlin Ház ifjú dunaharaszti „kutatóinak” segítségével. A programhoz kapcsolódó országos rajzpályázaton több hunyadis diák is díjazott lett: Karkus Kleopátra, Bereczky Blanka, Földes Norbert, Fülöp Barnabás és Kaltanecker Barna, Maglódi Jázmin.

 

A Curie Környezetvédelmi Emlékverseny szolnoki döntőjébe bejutott több mint 15 csapatot a Merlin Ház május végén meghívta egy izgalmas jutalomjátékra, melynek helyszíne a Laffert Kúria és a Hunyadi iskola volt. A nagy sikerű játék során a diákoknak korszerű technikai eszközök segítségével 6 állomáson keresztül különleges, komplex természettudományos és informatikai feladatokat kellett megoldaniuk.

Külön büszkesége a Hunyadi iskolának és a Merlin Háznak Németh Donát Péter, aki többek között mindhárom említett eseményben fontos szerepet vállalt. Ő az elmúlt évek során már kétszer is elnyerte a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért” ösztöndíjat az informatika-robotika tehetségterületen, és 2020-ban ő volt a Nemzeti Tehetség Program legfiatalabb tutoráltja. 2022-ben pedig ő lett a „Mutasd be a tehetséged!” országos pályázat egyik nyertese. Az elnyert ösztöndíj mellett a tehetségterületét bemutató fotóiból személyes poszter készül, amelyet a Matehetsz szervezésében megvalósuló vándorkiállításon hamarosan több magyarországi oktatási intézményben is kiállítanak majd. Donát ősztől már a budapesti Fazekas gimnáziumban folytatja tanulmányait.