Esősen indul az új tanév Dunaharasztin

//Berényi Attila
Szofi első tanítási napja a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola Fő utcai tagintézményében. fotó: dho
Véget ért a vakáció, a gyerekek iskolába indulnak. Dunaharasztin is sok tanuló ül be ismét az iskolapadba.

A szokásoknak megfelelően szeptember 1-én elindul a tanév. Dunaharaszti általános iskoláiban és gimnáziumában is megkezdődik a tanítás. Az első napon a tanévnyitó után osztályfőnöki órákon tudják meg a gyerekek és a szülők a legfontosabb információkat, amelyek a következő hónapokra vonatkoznak. A tankönyveket is ilyenkor szokták kiosztani a legtöbb esetben.

A tanévkezdés biztonságos közlekedését, ahogyan az elmúlt években is, Dunaharasztin a Városi Rendészet is segíti. Az iskolák környékén a tanítás előtt lesznek ott a helyi egyenruhások, előre láthatólag jövő hét keddig. Az autósok figyelmét ők is felhívják, hogy a gyerekek még nem szoktak át a vakációról a szigorúbb rendre, így az utakon nagyobb figyelemmel közlekedjen mindenki.

A 2022/23-as tanévben 183 tanítási nappal kell számolni. Az őszi szünetre nem kell sokat várni, hiszen az október 29-én kezdődik majd.

Nyilvános a 2022/23-as tanév rendje

A szülők szeptembertől már többet fizetnek a menzai ellátásért. 40%-os drágulással kell számolni. Ez nem helyi specialistás, szinte mindenütt emelkedik a közétkeztetés ára. A részletek alábbi cikkünkben.

Szeptembertől drágul a közétkeztetés Dunaharasztin

Közben az ország több pontján tanári érdekvédő szervezetek polgári engedetlenségre, munkabeszüntetésre készülnek. A céljuk, hogy bérrendezésük megtörténjen és javuljanak a munkakörülményeik.

„A kormány mindent megtesz azért, hogy hagyományos órarendben, a szokott módon felfűtött iskolákban, zavartalanul folyjon az oktatás az új tanévben”

– mondta Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára az országos református tanévnyitón szombaton Hódmezővásárhelyen, akit az MTI idéz. Korábban a politikus egy a szakszervezeteknek írt levélben arra hívta fel a pedagógusok figyelmét, hogy a polgári engedetlenség „a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz”, ami szerinte a diákokat is későbbi jogsértésekre ösztönözheti.

(dho, MTI)