Az oktatásról, kereszténydemokrata szemmel Dunaharasztin

//Berényi Attila
Dr. Maruzsa Zoltán (k), közoktatásért felelős államtitkár és Boros Róbert (j) az esemény házigazdája. fotó: dho
Az oktatás volt a témája a Kereszténydemokrata Estek Dunaharasztin szervezett eseményének. A rendezvényen Dr. Maruzsa Zoltánnal, közoktatásért felelős államtitkárral és Selmeczi Zoltánnal, a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatójával beszélgetett Boros Róbert, az esemény házigazdája. A rendezvényen ott volt Pánczél Károly, a térség parlamenti képviselője is.

Az eseményt Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke nyitotta meg, majd dr. Szabó Zoltán szavalta el saját verseit, nemzetről, hitről, szerelemről.

Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke. fotó: dho

A közoktatásról folytatott beszélgetés során több Dunaharaszti oktatását is értő téma is szerepelt. Kérdésre válaszolva Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az új kormányzati struktúra kialakítását a világgazdaság helyzete, valamint a közelben zajló háború is indokolja. Az ország irányítása szempontjából stratégiailag fontos területek éppen ezért kerültek a Belügyi tárcához, így a közoktatás is. Az államtitkár kifejtette, hogy a kormányzat rengeteg fejlesztési tervvel rendelkezik ezen a szakterületen is.

dr. Szabó Zoltán saját költeményeit szavalta el. fotó: dho

A komplex iskolaépítési projektekkel kapcsolatban elmondta, hogy nagyjából 4 év telik el egy-egy intézmény létrehozásáról szóló döntés és az átadás között.

Az agglomerációban 16 iskola építését határozta el a kormányzat, ezek között van a Dunaharaszti is. Az első év az építkezésekhez szükséges területek kijelölésével és ezek felmérésével telt el.

Ilyen lesz Dunaharaszti új iskolája!

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy ezeket a beruházásokat a kormány várólistára tette, azaz kissé csúsztatja a megvalósítását. A politikus azt mondta, hogy pár hónap türelmet kér mindenkitől, hogy ezek a fejlesztések újra felpörögjenek. Ez a 16 beruházás a jelenlegi adatok szerint nagyjából 200 milliárd forint kötelezettségvállalással jár.

Selmeczi Zoltán (b), a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója, Dr. Maruzsa Zoltán (k), közoktatásért felelős államtitkár és Boros Róbert (j) az esemény házigazdája. fotó: dho

„A jó hír az, hogy nincs szó arról, hogy a kormány bármilyen beruházást visszamondana, csak egyszerűen jelenleg kivárás van!”

A politikus hangsúlyozta, hogy jelenleg tanterem és iskola nélkül nincs tanuló hazánkban. Ám az tagadhatatlan, hogy az agglomerációban területileg emelkedő lakosságszámhoz hozzá kell igazítani például az oktatási struktúrát és feltételeket is.

Dunaharasztiról a közelmúltban közel 500 szülő támogató aláírásával juttattak el kezdeményezést az egyházmegyéhez, hogy alapítsanak itt katolikus iskolát.

Katolikus általános iskola alapítást kezdeményeznek dunaharaszti szülők

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy egy ilyen kezdeményezés, amely mögött ilyen támogatottság áll, mindenképpen támogatandó, így lesz katolikus iskola. Ám ennek megvalósítását a helyhiány hátráltatja, így ennek létrehozása is függ a leendő új iskola megvalósításától. Az állam a kapacitásbővítést és a katolikus intézmény létrehozását támogatja.

Selmeczi Zoltán (b), a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója, és Dr. Maruzsa Zoltán (k), közoktatásért felelős államtitkár. fotó: dho

Selmeczi Zoltán, a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója hangsúlyozta, hogy iskolát átvenni nem szeretnének, hanem az alapítás a cél.

„Olyan keresztény, egymást szolgáló közösségeket formálunk az iskoláinkban, ami túlnyúlik annak kapuin!”

Az egyházmegye iskoláinak fenntartásáért felelős vezető elmondta, hogy reményei szerint néhány éven belül tudnak majd katolikus iskolát alapítani Dunaharasztin, hiszen azt a fajta erős közösségi akaratot, amely ebben az ügyben megnyilvánult, figyelembe kell venni. Hangsúlyozta, hogy nem az új iskolaépületet szeretné az egyház, hanem új intézmény alapítanának, ehhez keresnek majd helyszínt.

(dho)