A Baktay Ervin Gimnázium több tanára is sztrájkolt

//Berényi Attila
baktay-gimi-sztrajk-v2_forras_baktay-tanarok_20220228

forrás: Baktay Ervin Gimnázium demonstráló tanárai

Egyre több pedagógus él a polgári engedetlenség eszközével. Most dunaharaszti gimnáziumának tanárai demonstráltak.

Az elmúlt hetekben egymás után álltak ki a sztrájkjog mellett, polgári engedetlenségi mozgalom formájában a tanárok. Dunaharasztin a múlt héten két általános iskola pedagógusai demonstráltak. A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tanárainak akciójáról itt olvashat, míg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusainak kiállásáról itt tudósítottunk.

Ma a dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium oktatói juttattak el szerkesztőségünkhöz közleményt. Ebben jelezték, hogy 8 pedagógus, élve a polgári engedetlenség eszközével,

„… 3 órás sztrájkkal tiltakozott a törvényes pedagógussztrájkot ellehetetlenítő kormányrendelet ellen.”

Bár nem vettek részt a munkabeszüntetésben, de 7 további pedagógus elvi támogatásáról biztosította kollégáit.

Az ügy előzménye, hogy még január 31-én országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek. Követeléseik szerint béremelést, a munkaterhek csökkentését szerették volna elérni, illetve hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen. A bíróság elsőfokon jóváhagyta a demonstrációt, majd a szaktárca keresetére a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is kimondta, hogy a tanárok sztrájkja jogellenes volt.

A szakszervezetek március 16-ra újabb sztrájkot hirdettek az iskolákban. Erre válaszul egy február 11-én, pénteken megjelent kormányrendeletben a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva előírták az elégséges szolgáltatásokat. Már ekkor több iskola akcióba kezdett.

A dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium demonstráló tanárainak nyilatkozatát (amelyet a sztrájkoló és a munkabeszüntetést elvi támogatásukról biztosítók is névükkel láttak el) alább szó szerint közöljük.

NYILATKOZAT

Mi, a dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium pedagógusai, bejelentjük, hogy 2022. február 28-án élünk a polgári engedetlenség eszközével. Ezen a napon 8.15-11.05 óráig oktató-nevelő tevékenységet nem folytatunk, felügyeletet nem látunk el.

Ezen tettünkkel a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, ugyanis a rendelet meggyőződésünk szerint az oktatási-nevelési intézményekben a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg bennünket.

A polgári engedetlenségben való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen, és főleg nem irányul tanítványaink és szüleik ellen, sőt: az ő érdekeiket is szem előtt tartva cselekszünk. A sztrájk joga ugyanis nem önmagáért fontos, hanem azért, hogy ha szükséges, harcolni tudjunk a méltó körülményekért, melyek biztosíthatják, hogy minél magasabb színvonalon láthassuk el a munkánkat.

A SZTRÁJK ALAPJOG!”

(dho)