Kiosztásra váró tankönyvek a Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. fotó: dho
Ahogy mindig, szeptember első napjával véget ér a vakáció, így most szerdán megkezdődik a 2021/22-es tanév. Dunaharaszti általános iskolái jó előre értesítették a szülőket a tudnivalókról.

A Klebelsberg Központ országosan 110 480 rászoruló diáknak juttat ingyenes tanszercsomagot. Ezt Dunaharasztin minden iskolában megkapják a hátrányos helyzetű diákok, őket az önkormányzat adatai alapján választották ki. A tanszercsomagok a legtöbb az iskolakezdéshez szükséges eszközt tartalmazzák.

Dunaharaszti Város Önkormányzatának tájékoztatása szerint az önkormányzat az arra rászorulókat tanévkezdési támogatásban részesíti. A jogosultságról a Szociális Bizottság döntött. A családok a nyári szünet idején a Szociális Osztályra nyújthatták be kérvényüket az iskolakezdési támogatással kapcsolatban. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családokkal a város a Családsegítő Központon keresztül folyamatosan kapcsolatban van.

Az alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat a szaktárca

A Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a leendő kiselsősök úgynevezett gólya napokon ismerkedhettek meg osztálytársaikkal és tanítónénijükkel. A tanévnyitó ünnepség 2021.09.01., szerdán reggel 08.00 órakor lesz a Rákóczi utca 28-ban. Ezen a tanulókon kívül az első és második osztályos gyerekek, valamint a műsorban szereplő diákok 1-1 szülője vehet részt. Az első tanítási nap 11.45-ig tart, de gyermekfelügyeletet biztosítanak délután. Már az első napon megkapják a gyerekek (2.-8. osztály) a tankönyveket az osztályaikban. A legkisebbek (1. osztályosok) a szülői értekezleten vehetik át a kiadványokat.

A Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola három részre bontva tatja meg tanévnyitó ünnepségét, a három feladatellátási helyen. Az elsősök tanévnyitóját 2021.08.31.-re azaz keddre tették, és egyben Gólya-partit is szerveztek számukra. A nagyobbak, (2. és 3. évfolyam és az 5-8. évfolyam) külön vesznek részt a tanévnyitón, ugyancsak kedden. Az iskola közleménye szerint az első tanítási nap (2021.09.01.) mindenkinek reggel 8 órakor kezdődik és itt is 11.45-ig tart, délutáni felügyeletet biztosít az intézmény. Kezdetnek 4 osztályfőnöki óra lesz. Étkezési lehetőség nincs ezen a napon. A 2-8. évfolyamos tanulók a tankönyveiket az első tanítási napon kapják meg. Az 1. évfolyamos tanulók tankönyveit a szülői értekezleten a szülők veszik át.

A Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tanévnyitó ünnepsége 2021. szeptember 1. (szerda), reggel 8 órakor kezdődik. A tanítási nap 12 óráig tart. Itt lesz tízórai, ebéd és uzsonna, a napközis ellátást 17 óráig biztosítják. Itt is az első napon kapják meg a 2-8. évfolyamban a tankönyveket, így iskolatáska már ekkor kell, derül ki az intézmény közleményéből.

Íme a 2021/2022-es tanév legfontosabb dátumai

A tanévkezdés idején a rendőrség és a polgárőrség kiemelt figyelmet fordít az iskolák és azok környékének biztonságára, jelentette be az Országos Polgárőr Szövetség.  Dunaharasztin a Városi Rendészet járőrpárokkal segíti – beosztva a különböző intézmények környékén – a gyermekek biztonságát és a közlekedés folyamatosságát.

(dho)