Karanténban, otthonról is tanulhat a diák

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / Alexander Safonov
A járványhelyzet különleges szituációkat is eredményez. A diákokat, tünetek esetén a gyermekorvos otthonlétre kötelezheti. Ebben a szottyos, őszi időben azonban a megfázás gyorsan elér bárkit, és a felsőlégúti megbetegedés esetén a rendelőbe sem szabad elmenni, csak a teszt döntheti el, hogy valaki fertőzött-e vagy sem. Olvasónk problémája az, hogy gyermeke érzékeny szervezetű, de lassan annyi hiányzást gyűjt össze emiatt, hogy attól tart évet kell majd ismételnie. Megkérdeztük, mi a hivatalos álláspont.

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központhoz fordultunk a kérdéssel. A Fenntartó válaszában emlékeztetett, hogy a tanügyi döntéseket – a járványügyi eljárás figyelembevételével – rendkívüli szünet elrendeléséről vagy visszavonásáról (az Operatív Törzs egyetértésével) az Oktatási Hivatal, tantermen kívüli, digitális munkarend elrendeléséről vagy visszavonásáról az Operatív Törzs hozza meg. A döntés tartalmazza, hogy az intézkedés meddig tart és mely osztályra vagy csoportra vonatkozik.

A jelenleg hatályos protokoll szerint, ha egy tanuló veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége miatt és erről orvosi igazolással rendelkezik, akkor távollétét igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha a gyermek hatósági karanténba kerül. Ebben az időszakban a tanuló otthonról, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.

Az évismétlési korlát a 250 tanítási óra – ez az igazolt és igazolatlan hiányzások összege, vagy egy adott tárgyból az órák 30 %-a. Az is feltétel, hogy a tanulónak ebben az esetben nincs elég jegye a sikeres értékeléshez. Ám ekkor sincs minden veszve, hiszen egy sikeres osztályzáróvizsgával eredményesen teljesítheti a tanévet, tájékozatott a Tankerületi Központ. Ha a diáknak van elég jegye az adott tárgyból, akkor az osztályzáróvizsga is megúszható.

Az iskolák a tanulóval és a szülőkkel együttműködve úgy alakítják ki az otthoni tanulás kereteit, hogy a tanuló folyamatos értékelhetősége biztosítható legyen, egyúttal a távolmaradásával kapcsolatos intézkedés megfeleljen a hatályos jogszabályi előírásoknak – áll a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ tájékoztatójában.

(SzTK)