Klebelsberg Központ: minden intézmény felkészült a csütörtöktől kötelező lázmérésre

//Berényi Attila
iskolak-tanker_testhomeres_freepik_20200930

Képünk illusztráció, forrás: freepik

A Klebelsberg Központ fenntartásában működő valamennyi intézménybe kerültek testhőmérséklet mérésére szolgáló eszközök, az iskolák felkészültek a csütörtöktől kötelező mérésre – mondta el a szervezet elnöke.

Hajnal Gabriella hangsúlyozta, hogy a legtöbb helyre kézi lázmérők kerültek. A fennakadások elkerülésére a nagyobb intézményekben alternatív megoldásokat is alkalmaznak, lesz ahol hőkaput alkalmaznak, olvasható az MTI tudósításában.

Az elnök jelezte, utóbbiak beszerzés alatt állnak, de öt már tesztüzemmódban van Budapesten; a hőkapu egyszerre akár húsz-harminc gyerek testhőmérsékletét is méri, így tíz perc alatt több száz diákot be tud engedni.

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a fenntartásukban működő tanintézetekben, így Dunaharasztiban is rendelkezésre állnak a csütörtöktől kötelező testhőmérséklet-méréshez szükséges eszközök. A Baktay Ervin Gimnáziumban úgynevezett hőkapu is segíti majd a diákok beléptetését, de itt is rendelkezésre állnak majd az érintés mentes, hőmérséklet mérésre alkalmas kézi eszközök is.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében 2020.október 1-től a köznevelési intézményekbe a gyerekeken és a pedagógusokon, valamint az ott dolgozókon kívül már nem léphet be. A szülők a gyerekeket, kizárólag maszkban(!) a testhő-mérési pontig kísérhetik.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szeptember 28-i tájékoztatóján elmondta, hogy ha a gyermek testhőmérséklete eléri a 37,8 Celsius fokot, rövid pihenő után megismétlik a mérést, és ha akkor is eléri a határértéket, azt javasolják, hogy hagyja el az iskolát. Erről a szülőt is értesíteni kell.

Megjegyezte, hogy azért fogja meghatározni a hőmérsékleti értéket 37,8 Celsius fokban, mert több olyan, természetes helyzet van, amikor a testhőmérséklet betegség nélkül is megemelkedik, például a hormonális ciklus okán vagy testmozgás esetén. Ha a gyermek testhőmérséklete ismételt mérés után is eléri 37,8 Celsius fokot, még nem biztos, hogy koronavírusos megbetegedésről van szó, de az biztos, hogy őt a közösségből ki kell vonni – jegyezte meg a tisztifőorvos, akit a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal idézett.

(MTI, Magyar Közlöny, koronavírus.gov.hu, dho)