Dunaharaszti oktatási intézményei felkészülnek a gyerekek fogadására

//Berényi Attila
oktatasi-intemezenyek-Alicja-pixabay_editoral-4526384_20200521

Képünk illusztráció, forrás: pixabay / Alicja

Még szerdán jelentette be dr. Maruzsa Zoltán, közoktatásért felelős államtitkár, hogy folyamatosan nyitnak újra a bölcsődék, óvodák, az iskolákban pedig a tanév végégig marad a digitális oktatás. Utóbbiakban azonban van lehetőség arra, hogy a diákok konzultáljanak tanáraikkal.

Az államtitkár bejelentése után a Magyar Közlönyben meg is jelent az erről szóló kormányhatározat. Ez egyébként szól arról is, hogy 2020. június 16-ától, a gyermek- és ifjúsági táborok – napközben és ottalvós szervezésben egyaránt megtarthatóak.

Összeszedtük, hogy az egyes intézmény típusokban (a bölcsőde kivételével) Dunaharasztin, hogyan készülnek fel a jövő heti nyitásra. Az alábbi információk a különböző intézmények tekintetében, apróságokban eltérhetnek egymástól. A pedagógusok és az ott dolgozó óvónők, tanítók és tanárok folyamatosan értesítik a szülőket a tudnivalókról.

A Dunaharaszti ovikban jelenleg még 5 fős csoportokban tartanak ügyeletet a kicsiknek. Ez a jövő héttől (2020.05.25-től) változik, vagyis nem lesz ilyen létszám korlát, nagyobb csoportokat tudnak működtetni. Szerkesztőségünk úgy értesült, hogy hétfőtől az étkeztetés is az intézményekben történik. Az óvópedagógusok előre felmérik az igényeket, így a szülők valamilyen formában megkeresést kapnak.

Az ovikban folyamatos a fertőtlenítés, azaz olyan anyagokkal tisztítják le a bútorokat és a játékokat is, amelyek gátolják a különböző kórokozók megjelenését. A gyerekek esetében a gyakori kézmosásra nagyon odafigyelnek az óvónénik és a dajkák. Van olyan ovi, ahol a bejáratnál a dadusok fogadják a gyerekeket, másutt pedig a szülők a kicsiket – egy a bejáratnál található klóros cipőtisztító használata után – maszkban kísérhetik el az öltözőig. A foglalkozások során minél többet igyekeznek majd a szabad levegőn lenni a csoportokkal. Úgy tudjuk, hogy a dunaharaszti óvodák június 15-ig a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését is megoldják. A nagycsoportosok ballagása az úgynevezett „búcsúztató” sem marad el, hiszen a leendő elsősöknek és szüleiknek is nagyon fontos, hogy ovis éveiket lezárják – és az óvónéniknek, dajkáknak is sokat jelent, hogy a gyerekeket útjukra engedhetik. Ennek végső formáját és időpontját ez után határozzák meg, és természetesen értesítik róla a szülőket.

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában az év végéig marad az online tanítás. 2020. május 25-től újraindulnak az edzések a tornatermekben.

Indokolt esetben ügyeletet biztosítanak azon gyermekek számára – egészen június 30-ig –, akiknek a szülei dolgoznak. Ez reggel 7 és 17 óra között áll rendelkezésre. Az ügyeletre maszkban és kesztyűben kell érkezni. Ebédet minden gyermek esetében kell kérni, aki az ügyeletet is igénybe veszi. Egész napos étkeztetésre is lehetőség van. Aki ilyet kér, annak ezt két nappal korábban kell jeleznie, áll a szülőknek eljutatott tájékoztatóban. A június 1. és augusztus 20. közötti időszakra érvényes ügyeletre vonatkozó igényeket előzetesen felmérik.

A bizonyítványosztást az osztályfőnökök szervezik meg, azaz az osztályok külön-külön, más időpontokban zárják az évet. A ballagást szűk körben tartják meg.

Az intézmény már korábban jelezte, hogy a könyvtáruk május 25-től várja a diákokat. Június 4-ig, minden délután 14 és 16 óra között, előzetes, telefonos bejelentkezés alapján lehet igénybe venni a szolgáltatást. Az ehhez szükséges telefonszámok az intézmény honlapján elérhetőek. Egyszerre két tanuló mehet be, 15 percenkénti váltásban. A maszk használata kötelező.

A Baktay Ervin Gimnázium folytatja a digitális oktatást ebben a tanévben. Lévai Mónika, az intézmény igazgatója szerkesztőségünknek elmondta, hogy emellett lehetőséget biztosítanak a diákjaiknak, hogy ha arra szükségük van, személyesen konzultáljanak tanáraikkal. Ez a felzárkóztatást szolgálja. Dunaharaszti Gimnáziumában is osztályonként szervezik meg az évzárót, de külön időpontokban. Így sok tanuló nem lesz egyszerre az intézményben. A járvány elleni védekezést pedig folyamatosan szem előtt tartják.