Mégsem kell a nyelvvizsga a felvételihez

//Berényi Attila
képünk illusztráció, forrás: freepik
A kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését. Pedig például a Dunaharasztin tanuló középiskolás diákok jó előre felkészültek, hogy teljesítsék a követelményt, ami 2020-ban lett volna előírás.

A kabinet úgy döntött mégsem kötik középfokú nyelvvizsga meglétéhez a felsőfokú tanulmányok megkezdését – mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: számos szervezet kérte ezt, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete. A politikus a kormány mostani döntését azzal indokolta, hogy az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta. Közölte: konszenzus most sem volt a hat évvel ezelőtt meghozott döntés visszavonásáról. Az új álláspont szerint, továbbra is elvárás, hogy 18 éves korára az egyetemre, főiskolára készülő fiatalok tudjanak legalább egy idegen nyelvet, de ezt nem ennek előírásával lehet elérni.

Idén egyébként a felsőfokú oktatási intézménybe jelentkezők 45 százalékának és a felvett hallgatók csaknem 40 százalékának nem volt középfokú nyelvvizsgája.

Dunaharasztin azonban jó a helyzet, mármint ami a tanulók nyelvtudását illeti. Lévai Mónika, a Baktay Ervin Gimnázium igazgatója azt mondta szerkesztőségünknek, hogy felvételi előtt álló diákjaik mindegyike felkészült a korábbi követelmény teljesítésére. Már jövő márciusra meglesz a tanulók nyelvvizsgája. Az iskola egyébként is előre gondoskodott a felkészítésről, hiszen a 10. és 11 évfolyamosok között is megteremtette a lehetőséget a nyelvi felkészülésre. A diákok elsősorban angol nyelvből szereznek vizsga bizonyítványt, a második helyen a német áll. A Baktay erős gimnáziumnak mondhatja magát, hiszen tavaly a felsőoktatásban innen jelentkező diákok 97 százaléka sikeresen szerepelt a felvételin.

 

(mti – dho)