Ízlik, nem ízlik? Napirenden a menza

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / joaquincorbalan
Még 2016-ban vette át Dunaharasztin az iskolai és az óvodai közétkeztetést a Junior Zrt. A váltás akkor nagyon nagy port kavart a szülők között, mert a vélemények szerint egyik napról a másikra leromlott az étel minősége, és többek szerint most sincsenek oda a kicsik az ellátásért. Persze, nem biztos, hogy a szolgáltató a ludas, az ízváltozásért.

A korábbi menzakaját többé-kevésbé szerették a gyerekek, mondja több szülő is. Ám, állításuk szerint egyszer csak megváltozott az íz, az állag és az illat is. Pedig már a 2016-os váltáskor tudható volt, hogy más lesz a gyerekeknek kínált étel minősége. A Dunaharaszti hírek 2016. szeptemberi számában, a képviselő testület üléséről szóló tudósítás szerint:

„Karl József alpolgármester a vitához hozzáfűzte, hogy ez az étel soha nem lesz olyan minőségű, mint a mostani, de ebben a szituációban indokoltnak tűnik a kiszervezés.”

Az emlegetett szituáció pedig egy akkor tervezett, de még nem véglegesített központosítás volt. Aztán nem lett belőle semmi, mármint a centralizációból, viszont Harasztin a gyerekek onnantól már az új szolgáltatótól kaptak enni. Bár indoknak akkor erős volt, hogy éves szinten 40 millió forintot megtakarít a város a váltással, és most is pozitív a mérleg.

Panaszos szülői csoportok már akkor szerveződtek, nem sok sikerrel. Úgy hírlik, feszültség is támadt emiatt a városvezetés és az érintettek között, ami még a facebook közösségi csoportok életére is kihatott.

Most ovisok szüleinek egy csoportja veti fel, hogy valamit javítani kellene a koszton, mert a gyerekeket a menza koszt mellett – vagy inkább helyette – más módon próbálják ők ellátni.

 

Boros Attila, Prizma Csoport,
Étkezési üzletág igazgató
fotó: Nagyapáti István

A szolgáltató Junior Vendéglátó Zrt, amely időközben már Prizma-Junior Közétkeztetési Zrt. néven folytatja a munkát, azt vallja: mindig mindent lehet jobban csinálni. Boros Attila, a Prizma Csoport Étkezési üzletág igazgatója szerkesztőségünknek azt mondta, hogy a közétkeztetés speciális műfaj, hiszen a kész étel mindenkinek úgysem fog tetszeni. A szakember álláspontja szerint, cégük messze a legmagasabb minőségű nyersanyagokat használja fel, és ezek beszerzésében igyekeznek minél inkább támaszkodni a helyi termelőkre. Sőt, a cég „hitvallása” hogy a helyi vállalkozókat segítsék. A beszerzésben azonban figyelembe kell venniük a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait is.

Fontos még, hogy az intézményeket bevonják az étlapok összeállításába, és tesztelni igyekeznek az elégedettséget is. Legutóbb 89% volt az elégedettségi ráta. De részt vesznek a szülői munkaközösségek megbeszélésein is. Ott inkább arra érkezik panasz, hogy sok a tejtermék. De ennek, és más alapanyagok mértékét rendelet (A 37/2014-es EMMI) szabályozza, és dietetikusok ellenőrzik a főzési folyamatot. Ugyanez a szabályzó rendelkezik a liszt, a cukor és a só használatának visszafogásáról is. Sőt ezek mennyiségét folyamatosan csökkenteni kell. Így aztán, nem feltétlenül egyezik a menzán kínált étel ízvilága az otthon megszokottakkal, hiszen ezekből alig lehet használni, mondja Boros. Hogy a szülőknek ne csupán a gyermekek elmondásából kelljen tájékozódniuk, korábban is és ez után is fognak kóstoltatásokat szervezni.

 

A történet itt még nem ér véget. Úgy tudjuk, hogy az Önkormányzat még tavaly, 2022. augusztus 23-ig hosszabbította meg, a Prizma-Junior Közétkeztetési Zrt-vel kötött szerződését – 124/2018. (X.29) sz. Kt. határozat. Úgy hírlik a közelmúltban a társaság azzal kereste meg Dunaharasztit, hogy emelni szeretne az éves díjon, méghozzá 319 és fél millió forintra + Áfa. Az indoklás szerint emelkedett a minimálbér és a bérminimum, valamint két új alkalmazottat is fel kellett venni a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola új, melegítő konyhájába. Az előterjesztés egyébként a képviselő-testület jövő hétfői, azaz november 11-i ülésének napirendjén szerepel.